Kínának olyan gazdaságra van szüksége, amelyet inkább a belső kereslet és kevésbé az export vezérel - mondta az amerikai pénzügyminiszter a Bloombergnek. Timothy Geithner kifejezte abbéli bizalmát, hogy Kína felismeri, az erősebb jüan így az ország érdeke is. Hozzátette: az USA azon dolgozik, hogy maximalizálja Peking gyors, a jüant érintő döntésének esélyét.


Geithner azt követően nyilatkozott, hogy Barack Obama amerikai elnök arra hívta fel Hu Csin-tao kínai elnök figyelmét, hogy Ázsia második legnagyobb gazdaságának segítenie kell kiegyensúlyozni a globális növekedést.


Úgy fogjuk kialakítani az USA stratégiáját, hogy növelje annak esélyét, hogy Kína az érdekeinek megfelelően döntsön, azaz engedje erősödni a devizáját - fogalmazott a pénzügyminiszter, aki szerint mindez segítené az egészségesebb szerkezetű globális fellendülést is.


Amint arról beszámoltunk, elemzők már a kínai ipari termelés tempósabb márciusi növekedése is a kamatemelési és a jüan-felértékelési esélyeket emelte: a kormány a gyorsulás miatt arra készülhet, hogy szabad utat adjon a deviza erősödésének, 2008 közepe óta először.


Urbán László, az OTP volt vezérigazgató-helyettese, az EBRD igazgatóságába nemrég kinevezett magyar tag ugyanakkor nemrégiben úgy vélte, semmi jele nincs annak, hogy Peking engedné a felértékelődést. Márpedig ahhoz, hogy a jüan felváltsa a dollárt, és Kína önmagában gőzhengerré váljon, az kellene, hogy átálljon az amerikai irányú export vezérelte növekedésről a belső kereslet vezérelte növekedésre - hangsúlyozta a szakember.