Egyelőre nincs kitűzve semmiféle időpont arra, hogy Brüsszel mikor indítja újra a csehországi támogatási programok finanszírozását az európai alapokból - mondta Johannes Hanhn, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosa a hét végén Brüsszelben a CTK cseh hírügynökségnek. "Szorosan együttműködünk a cseh hivatalokkal, de egyelőre nincs elegendő információnk a támogatások átutalásának újraindításához. Optimista vagyok, de konkrét időpontot nem szívesen mondanék, mert az nem biztos" - állítja Hahn.

Csehország 2007 és 2013 között összesen 800 milliárd korona támogatásra jogosult az európai alapokból; a csehek eddig mintegy 570 milliárdot hívtak le különböző projektekre. Ellenőrzési rendszerhibák miatt azonban Brüsszel csak mintegy 130 milliárd koronát hajlandó kifizetni. Az EU szerint ugyanis több támogatási programban - például autópályák, víztisztító állomások építése, vállalkozások támogatása - súlyos hiányosságok vannak, főleg a pénzek felhasználásának ellenőrzése területén.

Kamil Jankovsky, cseh regionális fejlesztési miniszter vasárnap azt mondta, hogy ha Csehország gyorsan megoldja a problémákat, a támogatási pénzek kifizetése szeptemberben indulhat újra. A miniszter szerint a jelenlegi 24 operációs programot hatra szűkítik, közülük három országos, egy regionális, egy prágai és egy műszaki-kisegítő lesz. "Egyszerűbb és jobban ellenőrizhető lesz ez a rendszer" - fejtette ki Jankovsky.

Brüsszel még nem fejezte be a vizsgálatokat, s Prágának június végéig kell átadnia az összes háttéranyagot a bizottságnak. A bizottság ellenőrei konkrét vizsgálatokat folytattak Csehországban is, ahol átnézték több regionális operációs program anyagait. Brüsszel a vizsgálatok eredményét is figyelembe veszi, amikor dönt arról, hogy felújítja-e az uniós támogatások átutalását a cseheknek ezekben a programokban.

Vojtech Belling, az európai ügyekért felelős cseh államtitkár a napokban már tájékoztatta Hahnt arról, hogyan képzeli el Prága az uniós támogatások központi csehországi ellenőrzését, ami Brüsszel egyik legfőbb követelése. "A tárgyalások jól haladnak" - mondta Belling minden konkrétum nélkül.

Petr Necas cseh kormányfő május végén Brüsszelben azt mondta, ha Csehország nem kapja meg az uniós pénzeket, az jelentősen növelheti az állami költségvetés hiányát. "Ha jelentős növekedésről beszélek, akkor nem a GDP néhány tizedére gondolok, hanem a GDP százalékaira" - húzta alá Necas. Megjegyezte, hogy ez Csehország számára súlyos gondokat jelentene.

A cseh kormány márciusban saját elhatározása alapján június végéig leállította az európai uniós támogatási pénzek lehívását, hogy addigra megszüntesse a nemzeti ellenőrzési rendszer hiányosságait. A regionális fejlesztési minisztérium akkori közleménye szerint konkrétan az európai regionális fejlesztési alapról és a kohéziós alapról van szó.

QP | Quality Placement