Az Ida hurrikán vasárnap 4-es kategóriájú viharként érte el az Egyesült Államokat, miután a Mexikói-öbölből partra söpört, és nagy területeket árasztott el a heves hullámzás és a szakadó esőzések. Jelentős károk keletkeztek a házakban, autókban, de még az áramszolgáltatók rendszereiben is a trópusi vihar miatt.

A KCC szerint a biztosított kár 40 millió dollár értékű lesz a Karib-térségben, a többi pedig az Egyesült Államokban a szél és a viharhullám okozta károkból származik - írja a Reuters. Biztosítási szakértők a hét elején 15 és 30 milliárd dollár közötti összegre becsülték az Ida hurrikán okozta kárigényeket, de figyelmeztettek, hogy ez a szám magasabb is lehet, részben a világjárványos árképzés miatt, amely felhajtotta a faanyag és a munkaerő költségeit az újjáépítéshez

A szakértők szerint az átfogó becslések - amelyek a vihar súlyosságát és útvonalát követő modellek - alapján számított kárérték még mindig jóval kisebb lehet, mint a 2005-ös Katrina hurrikán által okozott 87 milliárd dolláros kárigény az inflációval való kiigazítás után.

A Fitch hitelminősítő ügynökség szerint az Ida okozta veszteségek valószínűleg meghaladják az Uri téli vihar 15 milliárd dolláros és a Laura hurrikán - a 2020-as év legköltségesebb biztosított katasztrófaeseménye - 10 milliárd dolláros veszteségeit. A KCC közölte, hogy adatai szerint az Ida az 1856-os Last Island hurrikánnal és a 2020-as Laura hurrikánnal holtversenyben a legerősebb maximálisan fenntartható szélerősséggel rendelkezik a partot éréskor Louisianában.

Előrejelzése a magánbiztosított lakó-, kereskedelmi és ipari ingatlanokban és gépjárművekben keletkezett károkat tartalmazza, és nem tartalmazza a hajókat, a tengeri ingatlanokat vagy az amerikai Nemzeti Árvízbiztosítási Program hatálya alá tartozó károkat.

A UBS elemzői szerint az Ida okozta károk a Swiss és a Lancashire egy részvényre jutó eredményét sújtanák a legkeményebben, 32-30 százalékkal, míg a Hannover Re-t és a viszontbiztosítási iparág vezetőjét, a Munich Re-t érintené a legkevésbé.