Navracsics Tibor sportügyekért is felelős uniós biztos a téma szerdai vitájában úgy fogalmazott, hogy a FIFA-ban a kis változás biztosan nem lesz elég, de talán a nagy változás sem elégséges. "A FIFA-nak új kezdésre van szüksége" - tette hozzá.

Navracsics egy hete egy hosszú folyamat első lépéseként értékelte Blatter lemondását a FIFA elnöki posztjáról, s a szövetségnél történt legújabb fejleményeket. Akkor kiemelte, hogy olyan folyamatnak kell következnie, amely helyreállítja a bizalmat, és megteremti a megfelelő irányítás szilárd rendszerét a FIFA-nál.

Az Európai Parlamentben csütörtökön elfogadandó határozatban - amelynek tervezetét a Reuters brit hírügynökség ismertette - várhatóan felszólítják Blattert, hogy azonnal távozzon posztjáról, és egy ideiglenes vezető kerüljön a szervezet élére.

A 79 éves svájci sportvezetőt május 29-én választották meg ötödik alkalommal a FIFA elnökének, de négy nappal később lemondott posztjáról. Akkor jelezte, hogy rendkívüli közgyűlésig marad hivatalában. Ennek időpontja nagy valószínűséggel december 16-án lesz.

A május végi tisztújító kongresszus előtt két nappal korrupciós botrány robbant ki, hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával. A nyomozás érinti Blattert is.