Ukrajna szerdán sürgette a NATO-t, hogy készítsen elő gazdasági szankciókat Oroszországgal szemben, és fokozza a Kijevvel való katonai együttműködést. Megbeszéléseket is kezdeményeztek, hogyan lehetne elriasztani Oroszországot egy újabb támadástól, miután a két ország határán csapatokat vonultatott fel a Kreml - írja a Reuters.

"Felszólítjuk a szövetségeseket, hogy csatlakozzanak Ukrajnához egy elrettentő csomag összeállításában" - mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter újságíróknak, amikor megérkezett Rigába a NATO-tagállamok külügyminisztereivel folytatott megbeszélésekre.

A csomag részeként a NATO-nak gazdasági szankciókat kell előkészítenie Oroszországgal szemben arra az esetre, ha Oroszország "a legrosszabb forgatókönyv mellett dönt" - mondta, hozzátéve, hogy a szövetségnek a katonai és védelmi együttműködést is fokoznia kell Ukrajnával.

"Bízunk abban, hogy ha egyesítjük erőfeszítéseinket, ha összehangoltan cselekszünk, képesek leszünk elrettenteni Putyin elnököt, és demotiválni őt attól, hogy a legrosszabb forgatókönyvet válassza, vagyis a katonai műveletet" - mondta Kuleba.

Jeppe Kofod dán külügyminiszter a NATO ülésére érkezve újságíróknak azt mondta, hogy minden olyan katonai művelet, amely megsértené Ukrajna szuverenitását, "súlyos következményekkel" járna, és Dánia kész "súlyos" szankciókkal fellépni. Megjegyzései egybecsengtek a NATO vezetésének és az Egyesült Államok kijelentéseivel, amelyek kedden éles figyelmeztetést intéztek Oroszországhoz, hogy magas árat fizetne az Ukrajna elleni bármilyen újabb katonai agresszióért.

"Bármilyen, Ukrajna elleni jövőbeli orosz agressziónak magas ára lenne, és súlyos politikai és gazdasági következményekkel járna Oroszország számára" - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak a 30 szövetséges között Rigában folytatott tárgyalások első napja után.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt válaszolta, hogy Oroszország kénytelen lenne cselekedni, ha az Egyesült Államok vezette NATO olyan rakétákat helyezne el Ukrajnában, amelyek perceken belül csapást mérhetnének Moszkvára. Antony Blinken amerikai külügyminiszter azt mondta, hogy szerdán, a NATO-szövetségesekkel folytatott konzultációt követően többet tud majd mondani a kérdésről.

A Kreml 2014-ben annektálta Ukrajnától a Fekete-tengeri Krím félszigetet, majd támogatta a kormánycsapatok ellen harcoló lázadókat az ország keleti részén. A konfliktusnak Kijev szerint 14 ezer halálos áldozata van, és még mindig nem ért véget.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken kijelentette, hogy egy oroszokból és ukránokból álló csoport államcsínyt tervez Ukrajnában. Zelenszkij az ukrán biztonsági szolgálatok által megszerzett hangfelvételekre hivatkozva arról beszélt, hogy a Kreml támogatásával, akár orosz fegyveresek bevonásával történhet meg a hatalomátvétel. Moszkva tagadta a vádakat, azonban újabb hadgyakorlatokba kezdett a Fekete-tenger térségében.