Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati bejelentése után, az Egyesült Államok külügyminisztere és Lloyd Austin védelmi miniszter vasárnap Kijevben egyeztek meg, ahol feltehetően komoly előrelépések történtek. A részletekről biztonsági okokból nem tudni sokat, de Zelenszkij sokadik hete kér támadófegyvereket az ellencsapáshoz, és a mostani egyeztetés kommentárja után úgy látszik végre valódi nehéztüzérséghez, és páncélozott járművekhez is juthatnak.

A február 24-én kirobbanó háború kezdete óta nem járt magasabb szintű amerikai tisztviselő Ukrajnában, de az oroszok kijevi visszavonulása után várható volt, hogy egyre gyakoribbá válhatnak a személyes egyeztetések. Az országból elsőként kivonuló amerikai diplomácia is visszatérhet Lvivbe, Ukrajna nyugati központjába, jelentette hétfőn az Al Jazeera.

Új szintre pörög a fegyverkedés

Zelenszkij hivatalos oldalán közölt összegzőjében kiemelten fontosnak nevezte a személyes látogatást, és külön köszönetet mondott Joe Biden amerikai elnöknak, amiért összefogta a Nyugatot, és folyamatosan egyértelműen fogalmaz az háborúval kapcsolatban, és őszintén nyilatkozik személyes álláspontjáról. Biden korábban népírtással vádolta Vlagyimir Putyin orosz elnököt, az Ukrajnában okozott pusztítás és halálesetek miatt.

Az ukrán elnök kihangsúlyozta, hogy az amerikaiaktól kapott, eddig összesen 3,4 milliárd dollárnyi (közel 1,2 ezermilliárd forint) katonai támogatás, az legnagyobb segítséget jelentette Ukrajna védelmének megszervezésében. Ez már most is komolyan érezhető, és szerinte országa védelmi képességei "minőségileg új szintre emelkedtek," ami pedig rendkívül fontos a frontvonalon harcoló honvédjeik számára.

Kép: president.gov.uk

A mostani találkozón egy 713 millió dolláros (250 milliárd forint) támogatásról biztosították Ukrajnát, amiből 322 milliót az USA, a maradékot a többi NATO tagország biztosítja. Az felajánlás azért szintlépés, mert ebben az esetben nem használt, vagy leselejtezett eszközökről van szó, hanem szabadon felhasználható készpénzről, amit az ukránok támadó fegyverekre is fordíthatnak.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő szerint, ez nagyban fogja segíteni az ukrán csapatokat a donbaszi harcokban. Elmondása szerint, a támogatásnak köszönhetően, az ukrán fegyveres erők átállhatnak a fejlettebb fegyverek és légvédelmi rendszerek használatára, "lényegében NATO-kompatibilis rendszerekhez" juthatnak.

Mindeközben továbbra is gyors ütemben szállítják az újabb tüzérségi eszközöket, köztük az aknavetőket, tarackokat az ukrán hadseregnek. A jelentések szerint ezek használatára, jelenleg is a szomszédos országokban képezik ki az ukrán katonákat.

Visszatér az USA

A diplomáciai fronton, Blinken azt mondta Zelenszkijnek, hogy Biden rövidesen Bridget Brink, jelenlegi szlovákiai nagykövetét fogja megbízni, hogy ez Egyesült Államokat Ukrajnában képviselje ezután. Brink veterán diplomata, korábban Szerbiában, Cipruson, Grúziában és Üzbegisztánban, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsánál töltött be megbízatásokat. A poszt betöltéséhez az amerikai szenátus megerősítése szükséges.

Az amerikai külügyminiszter azt is elmondta, hogy a háború előtt bezáratott kijevi nagykövetség személyzete, jövőhéttől napi látogatásokat fog tenni Lengyelországból, a határ közelében található nagyvárosba, Lvivbe. Hozzátette, hogy

Semmi sem pótolhatja a személyes találkozást, és természetesen szimbolikus jelentősége is van annak, hogy újra az országban vagyunk

Ezen felül az Egyesült Államok felgyorsította a főváros biztonsági körülményeinek felülvizsgálatát is, és terveik szerint a külügyminisztérium újra megnyitja az ottani nagykövetséget, amint a helyzet lehetővé teszi.

Kép: president.gov.uk

A jelenlegi felállás szerint Lengyelországból Blinken egyenesen Washingtonba tér haza, míg társa Austin a németországi Ramsteinbe utazik, ahol a NATO védelmi miniszterek és más támogató országok találkoznak kedden. A megbeszélésen szó lesz a harctér aktualitásairól, Ukrajna további támogatásáról, Európa védelmi szükségleteiről, és arról is, hogyan kéne fokozni a katonai termelést, hogy pótolhassák a háborús felajánlások nyomán keletkezett hiányosságokat.

Austin elmondása szerint Washington azt akarja, hogy Ukrajna szuverén, demokratikus ország maradjon, amely képes megvédeni magát, és hogy "Oroszország olyan mértékben meggyengüljön, hogy ne tudja megismételni azokat a dolgokat, mint amilyeneket Ukrajna megszállásával tett," írta meg a Bloomberg.

Blinken azt is hozzátette, hogy Oroszország már most kudarcot vallott háborús céljai elérésében, és az ukránok sikerrel fognak járni.

Nem tudjuk, hogyan fog a háború hátralévő része kibontakozni, de azt tudjuk, hogy a szuverén, független Ukrajna sokkal tovább fennmarad majd, mint Vlagyimir Putyin hatalma.