Orbán Viktor magyar miniszterelnök kormánya szereti úgy beállítani a Közép-Európai Egyetemmel (CEU) kialakult konfliktusát, mintha pusztán egy adminisztratív vitáról lenne szó (a felsőoktatási törvény módosítása kapcsán). Nem ez a helyzet. Orbán kampányának az egyetem és alapítója, Soros György ellen van egy sötét oldala - vezetik fel a magyar politikai viszonyokat elemző cikküket a Bloomberg szerkesztői.

Háttér

A hírportál emlékezteti nemzetközi olvasóközönségét, hogy a magyar parlament tavasszal elfogadta a felsőoktatási törvény módosítását, amely előírta a Magyarországon működő külföldi egyetemeknek, hogy legyen egy karuk hazájukban is. A CEU őszre összehozott egy ilyen megállapodást a New York állambeli Bard College-dzsal.

A magyar kormány ahelyett, hogy elfogadta volna ezt az előírás teljesítéseként, egy évvel, 2019 végéig meghosszabbította az erre rendelkezésre álló határidőt. Más szóval egy éven át bizonytalanságban tartják az egyetemet azzal kapcsolatban, elfogadják-e az egyezségét a kinti partnerrel vagy sem. (Erről bővebben itt olvashat.)

Ez az ügy az egyik utolsó Orbán hosszú háborújában mindenféle ellenzékével szemben - folytatják a Bloomberg szerkesztői. Az elmúlt hét évben átírta az alkotmányt, korlátozta a sajtószabadságot és a jogállamiságot, nekiment a külföldi tulajdonú vállalatok egy részének és az Európai Uniónak. A közelgő parlamenti választások előtt új ellenséget kellett keresnie, hogy motiválja szavazóbázisát, ezért támadásai erősödnek.

Soros a fő ellenség

Az egyik célpont Soros György, aki Magyarországról emigrálva vált sikeres befektetővé és filantróppá - írja a Bloomberg szerkesztőségi cikke. Nem csupán a CEU-n keresztül ment neki Magyarország miniszterelnöke, hanem nemrégiben annak a véleményének adott hangot, hogy a titkosszolgálatoknak is vizsgálniuk kellene a tevékenységét.

Soros a bevándorlás és a menekültekkel szembeni humánus bánásmód támogatója, amivel homlok egyenest szembe megy Orbánnal, aki démonizálja a bevándorlókat és a kisebbségeket, akinek kormánya határkerítést épített és megtagadta az EU bevándorlási kvótákkal kapcsolatos belső megállapodásának teljesítését. Ugyanakkor a CEU-val kapcsolatos fellépése majdnem teljesen egybehangzó nemzetközi elutasításban részesült.

Mi történt itt?

A magyar kormánynak alá kell írnia azt a megállapodást, amely lehetővé teszi a CEU további működését Budapesten, és amelynek tető alá hozásában nem mellesleg részt vettek a képviselői - vélik a Bloomberg szerkesztői. Sorosnak és Orbán más bírálónak tovább kell folytatniuk a harcot a nagyobb nyilvánosságért és szabadságért.

Az igazán nagy kérdés azonban az, hogyan jutott el idáig Magyarország? Hogyan lehetséges, hogy egy ország, amely néhány éve még az USA szilárd szövetségese volt, az EU és a NATO tagja, egyre inkább arra az elnyomó kommunista rezsimre emlékeztet, amelyet bátran félrehajított? Ezt a feladványt vélhetően a jövő történészei oldják majd meg. Könnyen lehet, hogy egyikük-másikuk jelenleg a CEU hallgatója.

A nyitókép forrása: Szabó Dániel, Napi.hu