Élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben márciusban a londoni S&P Global gazdaságkutató intézet felmérése alapján. Az euróövezet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) márciusi értéke tízhavi csúcsra, 53,7 pontra emelkedett a februári 52,0 pontról. Az előzetes becslésben 54,1 pontos márciusi adat szerepelt.

A kompozit index tartalmazza a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat egyaránt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi.

A szolgáltatóipari BMI márciusi értéke tízhavi csúcsra, 55 pontra emelkedett a februári 52,7 pontról, elmaradva az előzetes becslésben szereplő 55,6 ponttól.

Európában már csökkenek az árak

Az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben mérséklődtek a termelői árak februárban az előző havihoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat keddi jelentése alapján. Bővebben>>>

Az euróövezeti feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) négyhavi mélypontra, 47,3 pontra csökkent márciusban az előző havi 48,5 pontról. Az előzetes becslésben némileg alacsonyabb, 47,1 pontos márciusi adat szerepelt.

Az euróövezetben a feldolgozóipar teljesítménye márciusban már a kilencedik egymást követő hónapban csökkent.

A termelt volumen nőtt

Maga a termelt volumen azonban növekedett, a növekedést az ellátási láncokban kialakult fennakadások oldódására és az átlagos szerződésteljesítési idő csökkenésére lehet visszavezetni.

A tartósan gyenge kereslet és alacsonyabb termelési igény volt az a két központi tényező, amelyek hozzájárultak a beszállítói szűk keresztmetszetek enyhítéséhez március folyamán.

  • Ezáltal a szerződésteljesítési idő márciusban ismét rövidült, mégpedig 1997 júniusa óta, a felmérés történetében a legnagyobb mértékben.
  • Az előző hónapban, februárban 2020 januárja óta az első alkalommal csökkent a szerződésteljesítési idő.

Ide vezetett a lassuló áremelkedés és a kereslethiány

Az euróövezeti feldolgozóipari termelés jelenlegi volumene nem fenntartható, mivel az új megrendelések feladása immár tizenegy hónapja csökken.

Elkerülhetetlen, hogy a termelés a következő hónapokban gyengüljön, hacsak a rendelésállomány növekedése fel nem éled.

A keresletnek mindenképp erősödnie kell a következő hónapokban a termelés növekedésének fenntartása érdekében.

Az alacsonyabb energiaárak hozzájárulnak a gyártók inputköltségeinek csökkenéséhez, emellett a gyengébb vásárlói kereslet is a csökkenő ütemű áremelkedés felé tereli az árazási tendenciákat.

Fellendült a szolgáltatások iránti kereslet

szolgáltatóiparban a kereslet erőteljesen bővült, az új megrendelések volumene immár három egymást követő hónapban bővült, márciusban tíz hónapja a legnagyobb ütemben, ami nyomást gyakorolt a szolgáltató szektor működési kapacitására.

  • Emelkedett az alkalmazottak felvételének az üteme is.
  • Az inputköltségek és a kibocsátási árak emelkedésének üteme a márciusi enyhülés ellenére továbbra is magas szinten maradt.
  • Az árakkal kapcsolatos aggodalmak csökkentették a szolgáltató szektor üzleti bizalmát márciusban, amely így továbbra is történelmi átlaga alatt maradt.

A kompozit index az euróövezeten belül Spanyolországban (58,2 pont) és Olaszországban (55,2 pont) 16 havi csúcsra jutott, Franciaországban (52,7 pont) és Németországban (52,6 pont ) pedig 10 hónapja nem látott szintre emelkedett.

Az euróövezeti gazdaság folytatja a kilábalást a tavalyi mélypontról, a friss PMI adatok is azt a meggyőződést erősítik, hogy az euróövezet elkerüli a recessziót.

A növekedés szinte kizárólag a szolgáltatóipari szektorra támaszkodva halad előre. A további kamatemelések lehetősége még mindig jelentős, mert bár az infláció enyhül, továbbra is magas, különösen a szolgáltatószektorban.

Felderült az üzleti élet, de még hiányzik az egyensúly

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye márciusban, viszont ez főleg egy szektor növekedésének köszönhető. Még mindig van miért aggódni a szakértők szerint, ugyanis kiszámíthatatlan és nem kiegyensúlyozott a gazdasági növekedés. Bővebben>>>