Abe Sinzó, Japán miniszterelnöke a sajtó elé állt, hogy elismerje: igazak a sajtóban egy ideje keringő pletykák arról, miszerint betegsége miatt le kell mondani megbízatásáról - írta a BBC. Beszámolója szerint gyomorbetegsége júliusban újult ki, most olyan új kezelést kap, amelynek része, hogy rendszeresen megjelenjen a kórházban, így nem jut elég ideje a kormányfői feladatok ellátásra. Nem szeretne hibázni azért, mert megoszlik a figyelme kötelességei és betegsége között.

Ezt követően őszintén elnézést kért a japán emberektől azért, hogy elhagyja a posztot, amelyre a szavazók állították, annak ellenére, hogy még egy év van hátra a megbízatásából, és hogy úgy távozik, hogy a koronavírus-járvány kezelése még új intézkedéseket igényel. A bejelentés szerint addig látja el a miniszterelnöki feladatait, amíg meg nem találják utódát. Ez a gyakorlatban egy pártelnökválasztási procedúra után derülhet ki, ugyanis lemondásának bejelentésével automatikusan elindul a kormányzó Liberális Demokratapárt elnökválasztási procedúrája, amely megtalálhatja utódát mindkét poszton.

Abe hosszú, stabil kormányzási időszakot és erőteljes gazdaságösztönző politikát hagy hátra politikai örökségként utódának - derül ki a BBC értékeléséből. Emellett erősítette a Japán-USA kapcsolatokat, miután többször golfozott együtt Donald Trump amerikai elnökkel. Kormányzása botrányoktól sem volt mentes, sokszor vádolták elfogultsággal az elit bizonyos körei iránt és a kormány koronválság-kezelését is bírálták lassú reakcióideje miatt. Éles vitákat váltott ki az is, hogy felül akarta vizsgáltatni Japán pacifista alkotmányát.