Ötven bázisponttal, az eddigi 1,75 százalékról 2,25 százalékra, tizennégy évi csúcsra emelte alapkamatát a Bank of England (BoE).

A kamatdöntő ülésen a jegybank kilenctagú monetáris tanácsa megosztott volt: öten szavaztak az 50 bázispontos emelésre, három tanácstag még nagyobb mértékű, 75 bázispontos kamatemelést akart, a testület egy tagja 25 bázispontos szigorításra voksolt.

A BoE december 16-án kezdte jelenlegi szigorítási ciklusát az addigi 0,10 százalékos rekordmélységű kamatszintről - írta az MTI.

A csütörtökön bejelentett hetedik kamatemelés nyomán a brit jegybanki alapkamat 2008, vagyis a globális pénzügyi válság időszaka óta most a legmagasabb. A szigorítási ciklus fő hajtóereje az évtizedek óta nem tapasztalt ütemű, 10 százalék környékén járó infláció.

Szigorításban a gazdag a csütörtök

Ma világszerte több jegybank is emelte az irányadó kamatot az infláció visszaszorítása érdekében, a Federal Reserve szerda esti szigorító lépését követve.

A svájci jegybank, a Swiss National Bank (SNB) az eddigi legnagyobb mértékben emelte az irányadó kamatot, mínusz 0,25 százalékról 75 bázisponttal plusz 0,50 százalékra növelte.

A norvég központi bank (Norges Bank) 50 bázisponttal, 2,25 százalékra emelte meg irányadó kamatlábát. Ráadásul újabb emelést készül végrehajtani a novemberi kamatdöntő ülésén.

A Fülöp-szigeteki központi bank csütörtökön fél százalékponttal , 4,25 százalékra emelte irányadó kamatát. A mostani volt a BSP ötödik kamatemelése az idén, összesen 225 bázispontos mértékben.

Indonézia központi bankja 50 bázisponttal 4,25 százalékra emelte a 7 napos fordított repó kamatlábat.

Szerda este - a piaci várakozásoknak megfelelő mértékben - 75 bázisponttal emelte az irányadó dollárkamatot a Federal Reserve. A Fed a jegybanki alapkamat sávját 0,75 százalékponttal, 3,00-3,25 százalékra emelte a szerdán végződött kétnapos monetáris politikai ülésén.

Az MNB egyelőre nem szigorított tovább: a múlt heti szinten, 11,75 százalékos kamaton hirdette meg az újabb egyhetes betéti tenderét csütörtök reggel az MNB - derül ki a jegybank tenderadataiból. A szerdai jelentős forintgyengülés ellenére a piaci elemzők nem várták, hogy beavatkozzon csütörtök reggel az MNB. Arra számítanak ugyanis, hogy majd a jövő keddi kamatdöntő ülésen folytatódik a kamatemelési ciklus.