Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új-Zéland kormánya azt tervezi, hogy környezetvédelmi adót vet ki a tehenek böfögése után, mivel az üvegház hatású gázokat juttat a levegőbe, ami sok tehén esetén sok károsanyag-kibocsátást jelent - írja az Abcnews. Ez lenne a világon az első ilyen adó, a tervhez hozzáteszik, hogy a farmerek az adót átháríthatnák a vásárlóikra, mondván: klímabarát élelmiszert kínálnak.

Az érintettek ennek ellenére ellenségesen fogadták a kezdeményezést. Szakmai szervezeteik vezetői megjegyzik, hogy egy ideje közösen dolgoznak a kormánnyal az olyan megoldásokon, amelyek csökkentenék a környezeti terhelést, miközben nem ösztönöznék arra a farmereket, hogy felszámolják gazdaságaikat, és fával ültessék be a szarvasmarha-legelőket.

Az ellenzék szerint a böfögési adó bevezetése valójában növelné a káros-anyag-kibocsátást, mert Új-Zélandban visszavetné az állattartást, amivel utat nyitna más országok farmerei előtt, akik költségeit nem emelik ilyenfajta közterhek. A mezőgazdaság, azon belül a tejterméktermelés az ország legnagyobb exportágazata, olyan piacokra termel, mint Kína.

Több a tehén, mint az ember

Új-Zéland területén ötmillió ember, tízmillió tejtermeléséért, illetve húsáért tenyésztett szarvasmarha, továbbá 26 millió juh osztozik. A túlméretezett állattenyésztés nem csak a tehenek böfögésével, hanem az állatok vizelésével is üvegház-hatású gázokat termel.

A kormány 2050-re karbonsemlegessé akarja tenni a gazdaságot, aminek része, hogy csökkentik az állatok metánkibocsátását 2030-ra tíz, majd 2050-re 47 százalékkal. A böfögési adót ennek részeként 2025-től kellene fizetniük a farmereknek, hogy milyen alapon számolnák kis és mekkora lenne, azt egyelőre nem találták ki. A kormány ígérete szerint a befolyó pénzt visszakapná az ágazat technológia fejlesztésekre.