Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bohémiai hegyi kutyát a néhai Csehszlovákiában nemesítették az 1970-es évek második felében, amikor erősödött a kutyatenyésztés iránti érdeklődés, ám az akkor elérhető fajták nem igazán tudtak megküzdeni a nehéz hegyes-völgyes természeti környezettel - derül ki a Radió Praha bemutatójából. Az első alom kölyökkutya az szlovák csuvacs és az alaszkai malamut keresztezésével született 1977 augusztusában.

A bohémiai hegyi kutyajtát 1984-ben ismerték el mint eredeti cseh fajtát. Erőteljes testfelépítéséről, nagy, barna fejéről és vastag bundájáról lehet elsősorban felismerni - mondta Vladimíra Tichá tenyésztő. Szőre általában fehér-sárga vagy fehér-fekete színű, ami feltűnővé teszi a nagy, erős állatot. Rendkívül elkötelezett a gazdája iránt és nagyon jó védőkutya.

Nem kell aggódni!

Ha valaki például a hegyek között egy távoli helyen, elszigetelten él, és van egy ilyen kutyája, akkor nem kell attól tartania, hogy kirabolják a betyárok, mert mindenen rajta tartja a szemét. Ezentúl nagy termetüket meghazudtolóan szeretetteljesek és meglepően jól elvannak a gyermekek társaságában.

Ezzel együtt sokat kell mozgatni őket és ideális esetben kertben, a szabadban tartandók, nem ajánlják olyanoknak, akik szobakutyát szeretnének. A tenyésztő beszámolt egy bohémiai hegyi kutyáról, aki kész volt arra, hogy cipelje postás gazdája leveleit az Óriás-hegység lejtőin és emelkedőin.

Kevesen vannak

Ez a fajta az 1990-es években volt népszerűsége csúcsán, jelenleg Csehországban csak 200 példánya élhet. Főként házi kedvencekként tartják őket de hegyimentőknél is dolgoznak, illetve eredeti tenyésztési céljuknak megfelelően más kemény munkákra is alkalmazzák őket.

Egy cseh tulajdonos beszámolt arról, hogy az oroszországi Bajkál-tó kőkemény terepén járt cseh hegyi kutyájával. A mínusz 40 fokban, amikor a többi hasonló kutya már járni is alig tudott a cseh fajta vidáman lehagyta őket.

Ezzel együtt az International Canine Federation nem ismeri el a fajtát, mivel Csehországon kívül alig találkozni vele. Ugyanakkor van egy szilárd rajongótábora, akik megalakították a bohémiai hegyi kutyák gazdáinak klubját. Rendszeresen találkozókat, versenyeket szerveznek és népszerűsítik ezt az alig ismert cseh kutyafajtát.