Az Európai Bizottság májusban terjeszti az uniós tagállamok elé a 2021-tól induló új hosszú távú közös költségvetés tervezetét, amelybe új elemet szeretne felvetetni a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) - adta hírül a gazeta.pl. Varsóban abban bíznak, hogy bevezetnek egy új szabályt, amely lehetővé teszi a PiS-kormány 500+ programjuk finanszírozását uniós pénzből.

Az 500+ programban minden család 500 zlotys (37 ezer forint) plusztámogatást kap második, harmadik stb. gyermekei után. A családtámogatás uniós támogatása már a PiS 2014-ben nyilvánosságra hozott programjában is szerepelt. Akkor a PiS olyan programot akart letenni az asztalra, amely megoldja az európai demográfiai válságot.

Javaslatuk szerint minden családnak gyermekenként havi 100 eurót (7500 forint) kellene kapnia a közös pénzből a gyerek 18 éves koráig. A PiS európai parlamenti képviselői tavaly ez ügyben levelet írtak Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének, figyelmébe ajánlva kormányuk népszerű 500+ programját. A levelet átadták Marianne Thyssennek, a bizottság társadalompolitikai biztosának, ám tőle még nem érkezett válasz.

A gazeta.pl megkísérelte megtudni, mennyire támogatják a lengyel kezdeményezést, de semmilyen konkrétumot nem sikerült szerezniük, sem a bizottság sajtóosztályán, sem a lengyelországi képviseleten. Az 500+ programot jelenleg Lengyelországban körülbelül négymillió 18 év alatti gyermek kapja, összköltsége 2017-ben több mint 20 milliárd zloty (1500 milliárd forint, három négyes metró ára) volt.

A nyitókép forrása: Stocksnap.com