A bizottságot azért hozták létre, hogy megvizsgálja a leköszönő GERB párt és Boriszov korábbi kabinetjeinek munkáját. A miniszterelnök, akinek az április 4-i parlamenti választások után nem sikerült új kormányt alakítania, harmadik mandátuma alatt egy sor korrupciós botrányba keveredett, de az ügyészség eddig nem emelt vádat ellene. Most viszont új fordulatot vett az ügy, mert már nem egyszerű vesztegetési és pénzmosási eseteket vizsgálnak, hanem maffiaszerű zsarolási ügyeket is.

Szvetoszlav Ilcsovszkij milliárdos bolgár agrárüzletember állt elő a vádakkal. A bizottság tagjainak nyilatkozva Ilcsovszkij elmondta, hogy a Boriszovhoz közel álló személyek többször is nyomást gyakoroltak rá. Állítása szerint a miniszterelnök munkatársai arra kényszerítették, hogy alacsonyabb áron adja el termékeit, és visszalépjen egy mezőgazdasági földvásárlástól. Azt is elmondta, hogy az állami ügynökségek képviselői zsarolásra kényszerítették, ha öntözővizet akart kapni az ültetvényeihez. A vádjait bizonyító dokumentumokat nem mutatott be, de azt mondta, hogy megvannak, és a bizottság rendelkezésére bocsátja őket - írja a bne Intellinews.

Legmegdöbbentőbb állításában Ilcsovszkij kijelentette, hogy Boriszov és több üzletember mellett részt vett egy összejövetelen, amelyen megmutatták neki a Vinprom Karnobat tulajdonosának, Minjó Sztajkovnak a szexuális zaklatásáról készült videót, akit 2019 közepén vettek őrizetbe az uniós pénzekkel való állítólagos visszaélés miatt.

"Ezt Todor Zsivkov [kommunista diktátor] Vitoskó-Sztudenya nevű vadászrezidenciáján vetítették le. Sokan vettek részt [az összejövetelen]" - mondta Ilcsovskij a bizottság elnöke, Maja Manolova által a Facebookon élőben közvetített ülésen.

"[Azért vetítették ki], hogy megmutassák, mi történik azokkal, akik nem engedelmeskednek" - tette hozzá.

Ilcsovskij azt állította, hogy a videóról nincs másolata, de van egy másik videója, amelyen egy "jól fizetett női kísérő" látható, aki állítása szerint 5000 bolgár levát (kb. 870 ezer forintot) kapott azért, hogy szexuális szolgáltatásokat nyújtson Boriszovnak. A videóban a nő azt állítja, hogy ő volt a felelős a tavaly nyáron nyilvánosságra került fotókért, amelyeken Boriszov a hálószobájában alszik egy 9 mm-es Glock pisztollyal egy 500 eurós bankjegyekkel és aranyrudakkal teli fiók mellett. Akkor Boriszov megerősítette a képek hitelességét, mondván, hogy azok abban a rezidenciában készültek, amelyet miniszterelnökként használ.

Ilcsovskij szerint a leköszönő miniszterelnök az aranyrudakat születésnapi ajándékként kapta két üzletembertől.

Boriszov már korábban is tagadta az üzletember által felhozott vádakat, azt állítva, hogy azok célja az ő és kormánya eredményeinek lejáratása volt.

Ugyanakkor Bulgáriában felháborodást váltottak ki, a közösségi médiában kommentelők Augusto Pinochet chilei diktátor rendszeréhez hasonlították a kormányt. 

"A miniszterelnökünk születésnapján először a pénzmosásban segédkező fizetőmestere - [a legnagyobb baromfivállalat, a Gradus egyik tulajdonosa] Ivan [Angelov, akit Pileto [A csirke] néven emlegetnek] - érkezik, és hoz neki egy kis aranyrudat. Aztán egy másik, aki bányászattal foglalkozik - [a Geotechmin tulajdonosa] Tsolo [Vutov] sokkal nagyobb aranyrudat hoz" - mondta Ilcsovskij a bizottságnak.

Hozzátette, hogy Boriszov megkérdezte Angelovot, hogy csak azt a kis rudat akarja-e neki adni, mire az üzletember vett neki egy második, nagyobb rudat.

Ilchovski azzal vádolta Angelovot, hogy arra ösztönözte őt, hogy vegyen részt egy olyan tervben, amely hamisan növelné a Gradus forgalmát a tervezett tőzsdei bevezetés előtt. Azt állítja, hogy ezt dokumentumokkal bizonyítja. A Gradus 2018-ban tartotta Bulgária tíz év óta legnagyobb tőzsdei bevezetését a szófiai tőzsdén. 

Boriszov május 6-án Facebook-profilján élőben közvetített sajtótájékoztatón tagadta Ilchovski vádjait.

"Tudja, milyen jó dolgokat fogunk benyújtani [a bizottsághoz]. Milyen dolgokkal készültünk nekik" - mondta Boriszov. 

"Tudok minden lépésükről, és arra készülök, hogy még nagyobb erővel fogok válaszolni" - jelentette ki a távozó kormányfő, aki szerint mindenki, aki valaha is támadta őt, vesztett.

A nyugatbarát Boriszov - akit még Orbán Viktor miniszterelnök is szövetségesének tartott a menekültválság alatt, majd eltávolodtak egymástól - maffiaállamát azután kezdték el vizsgálni, hogy április elején pártja ugyan a legerősebb parlamenti párt lett a választásokon, de nem tudott önállőan kormányt alkotni és az ellenzék felállított egy vizsgálóbizottságot. A GERB párt egyelőre továbbra is tagja az Európai Néppártnak.