Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi hitelminősítő az eddigi Baa2-ről egy fokozattal Baa1-re javította Bulgária devizában és hazai valutában fennálló hosszú futamú államadósság-kötelezettségeinek osztályzatát, stabil kilátással. A cég módszertanában ezután már az elsőrendű "A" besorolási sáv következik.

Az indoklás a lépés elsődleges tényezőjének nevezi a bolgár euróövezeti csatlakozás folyamatában elért haladást, valamint az intézményrendszer és a szakpolitikai döntéshozatal ehhez kapcsolódó erősödését - írta az MTI nyomán a Profitline.hu.

Az ECB július 10-én felvette a bolgár fizetőeszközt az ERM-II árfolyamrendszerbe. Ez a Moody's szerint a Bulgária által végrehajtott átfogó reformprogram eredménye. Ennek keretében az ország maradéktalanul végrehajtotta azokat az intézkedéseket, amelyekre kötelezettséget vállalt az eurócsatlakozáshoz szükséges kulcsterületeken. Ezek közé tartozik a bankunió, a makroprudenciális felügyeleti rendszer megteremtése, a pénzmosás elleni fellépés keretrendszere és az állami vállalatok szabályozási kereteinek korszerűsítése.

A hitelminősítő szerint a bolgár GDP 2020-ban 3,5 százalékkal visszaesik, jövőre 2,7 százalékkal bővülhet. Az államháztartási hiány idén elérheti a GDP 3 százalékát, de 2021-ben 1,6 százalékra csökkenhet.

Ezzel a bolgárok még inkább magyarok előtt járnak. Szeptember 25-én derült ki, hogy stabilról pozitívra változtatta a magyar kilátásokat a Moody's az idei rendes felülvizsgálatán, miközben megerősített, az ország befektetési kategóriában lévő Baa3 besorolását - ez pedig két szinttel az új bolgár minősítés alatt marad.