Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Több mint 30 palack bor elemzése során kiderült, hogy két pohár bor fedezi a napi cukorbevitelt. Egy üveg borban akár 59 gramm cukor is lehet, ami egy mázas fánk cukorszintjét is meghaladja - derül ki az Alcohol Health Alliance friss kutatásából.

A független laboratórium népszerű brit márkákat vizsgált vegyesen vörös-, fehér-, rozé-, gyümölcs-és  habzó borokat is. A palackok egyötödénél szerepeltek tápértékadatok, ennek feltüntetése azonban a törvény szerint nem kötelező.

Az brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) naponta legfeljebb 30 gramm cukor fogyasztását javasolja, amely magában foglalja a gyümölcslevekben, turmixokban lévő cukrot, illetve az ételekhez hozzáadott cukrot is.

A vizsgálat szerint az alacsonyabb alkoholtartalmú borok között volt a legtöbb cukrot tartalmazó bor, ami azt jelenti, hogy alacsonyabb alkoholtartalmuk ellenére sem feltétlenül egészséges választás - írja a BBC.

Fontos lenne minden információt feltüntetni

A címkézésen fel kell tüntetni a gyakori allergéneket is, de az összetevőkre, az egészségügyi figyelmeztetésekre vagy a tápértékre vonatkozóan nincsenek olyan követelmények, mint sok más élelmiszer és ital esetében.

A YouGov tavalyi, több mint 12 ezer ember körében végzett felmérése szerint 61 százalékuk szeretné, ha a borok címkéjén a kalóriatartalomra vonatkozó információk szerepelnének, és a megkérdezettek több mint 50 százaléka szeretné, ha a cukor mennyiségét is feltüntetnék.

Az Egyesült Királyság kormánya még 2020-ban konzultációt tartott arról, hogy a kalóriatartalmat fel kellene-e tüntetni az alkoholtartalmú italokon - arról azonban nem volt szó, hogy a cukortartalmat is fel kellene-e tüntetni. Sir Ian Gilmore professzor, az Alcohol Health Alliance UK elnöke "abszurdnak" nevezte a jelenlegi szabályokat.

"A vásárlók, akik tejet vagy narancslevet vásárolnak, a cukortartalomra és a tápanyagtartalomra vonatkozó információkat közvetlenül a kezükben tartják, de az alkohol esetében ez nem fontos?" - tette fel a kérdést Gilmore.