Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke borzalmas beszédet tartott országa legjelentősebb üzleti szervezete, a Confederation of British Industry (CBI) előtt, amiből a Financial Times szerint sütött, hogy magasról tesz a nagyvállalatokra.

A beszéd legkínosabb részét az Inews hírportál foglalta össze. E szerint Johnson azzal anekdotázott, hogy a napokban feleségével és pici gyerekével felkereste a Peppa Pig World témaparkot, amelyben a népszerű rajzfilm malac figuráinak körében szórakozhatnak az óvodások. Mint mondta, ez egy neki való hely, az utcák biztonságosak az iskolákban fegyelmezetten tanulnak a gyerekek.

De nem ez a legfontosabb, hanem az, hogy szerinte a malac és a többi rajzfilmfigura, és a sztori igazi bizonyítéka a brit kreativitásnak. Kinek juthatna eszébe másnak, mint a brit géniusznak, hogy egy malacfej úgy nézzen ki, mint egy hajszárító. A beszéd előtt 20 másodpercen át rakosgatta papírjait, majd közben folyton puskázott a jegyzetekből, mintha nem igazán tudná, hol is van pontosan. Egy ponton megakadt és többször elnézést kért a botladozásért. Végül arról lamentált, hogy ha minden a tervei szerint alakul, akkor a szigetország gazdasága erősebb lesz, mint a német gazdaság.

A brit üzleti lap pikírten megjegyzi, hogy a Peppa Pig parkba tett kirándulás és a CBI-értekezlet előtti szereplés különbsége megmutatta, hogy nem az utóbbi fórum az, amelyben a jelenlegi brit miniszterelnök igazán otthon érzi magát. Az enyhén szólva csapnivaló szereplés tovább erodálja Johnson tekintélyét, amit a hullámzó válságkezelés mellett néhány botrány, legutóbb a parlament összeférhetetlenségi szabályozásának felvizezési kísérlete is rongál.

Régi rossz viszony

A nagy üzleti szervezetekkel még a 2016-os brit függetlenségi népszavazáson romlott meg a brexiterek, köztük a kormányfő viszonya, ugyanis határozottan kiálltak az EU-ban maradás mellett, mert úgy vélték, hogy a kilépés rontani fogja a brit vállalatok üzleti környezetét. Következésképpen a Johnson kormányában dolgozó brexiterek maradi, bürokratikus, lomha szervezeteknek látják a nagyvállalatokat, amelyek nem nyitottak semmilyen változásra.

A viszony valamelyest javult a brexit után, leszámítva az Észak-Írország körüli vitát, ami rombolja a gazdasági kapcsolatokat az Egyesült Királyság legkisebb tagállama és Nagy-Britannia között. A CBI leváltotta vezetőségét, az elnöki székbe egy jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező szakembert, Tony Dankert ültetve. Emellett a miniszterelnök két kedvenc ígéretének, az ország gazdasági modernizálásának és a munkaerő képzettsége javításának támogatásában megtalálták a közös nevezőket is.

Többre lenne szükség

Mindez szép, de a brit üzleti lap szerint többre lenne szükség a Konzervatív Párt és az üzleti világ kapcsolatainak javításában. A CBI bírálta Johnson elődjét, Theresa Mayt, akinek kormánya szerintük nem fektetett kellő hangsúlyt arra, hogy segítsége a cégeket a brexit okozta sebek nyalogatásában, ezen beül infrastruktúra-fejlesztések kezdeményezését várták volna. Johnson ugyan létrehozott egy tanácsadó szervezetet (Business Action Council), amely 32 vállalat képviselőjét hívta meg, hogy ötleteikkel segítsék a kormányfőt, ám ez a testület nem sokat mutatott fel.

Kép: Reuters

A CBI-nek fel kéne tudni mutatni valamit, miután a vállalatokra jövőre adóemelés és a biztosítások drágulása vár. A brit üzleti lap megfogalmazása szerint a gazdaság versenyképességét védő, erős hangra lenne inkább szükség, mint egy kormánypárti cheerleaderre. A CBI-nek komoly elemzéseket kellene készítenie, amelyek megmutatnák, hogy valóban mire lenne szükség a brit gazdaság modernizálásához.

Ami a kormányt és főként Johnsont illeti, a magas infláció, a szállítási láncok problémája és korábbi reformígéretei azt feltételezik, hogy a jövőben komolyabban viszonyul a gazdasághoz és az üzleti világhoz, mint amiről a CBI-konferencián Peppa Pig-sztorizásával tanúbizonyságot tett.