Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Johnson hivatali utódjával, Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel verseng a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségéért - írta az MTI. A párt új vezetője lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke a távozó Theresa May utódjaként. A közvélemény-kutató cégek és a fogadóirodák egyaránt Johnsont tartják a vezetőválasztási verseny favoritjának.

Jelentős károkat okozott a Konzervatív Pártnak és a politikába vetett bizalomnak, hogy Theresa May kétszer is kezdeményezte a Bóbrexit elhalasztását - mondta Boris Johnson a Conservative Home nevű független, de a Konzervatív Párthoz közel álló online politikai fórumnak adott csütörtöki interjújában. A két elmulasztott brexit-határidő okozta a Brexit Párt, illetve a Liberális Demokraták "pöfeteggomba-szerű felduzzadását".

A májusi brit európai parlamenti választásokat Nigel Farage alig másfél hónappal korábban indult radikálisan EU-ellenes Brexit Pártja nyerte, és a második helyre kerültek a brexitet határozottan elvető, a brit hazai parlamenti választásokon hagyományosan harmadik helyen befutó, erőteljesen EU-párti Liberális Demokraták.

Boris Johnson szerint "nagyon-nagyon-nagyon csekély" esélyét látja a megállapodás nélküli, rendezetlen brexitnek, de miniszterelnöksége esetén kormánya tagjainak "meg kellene békülniük" e lehetőséggel is.

Johnson nem fejtette ki, hogy miképp kívánja elfogadtatni a parlamenttel a brexit feltételrendszeréről Theresa May kormánya és az Európai Unió által novemberben elért megállapodást - amelyet a londoni alsóház eddig háromszor visszautasított -, illetve miként kívánna új egyezményről megállapodásra jutni az EU-val.

Boris Johnson már vezetőválasztási kampányát elindító beszédében kijelentette: ha ő lesz a Konzervatív Párt új vezetője és így az új brit miniszterelnök, az Egyesült Királyság október 31-én mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár sikerül elfogadtatni addig a brexit-megállapodást a brit parlamentben, akár nem. Későbbi nyilatkozataiban mindazonáltal árnyalta álláspontját, kijelentve: az ő célja sem a rendezetlen kilépés, de a megállapodás nélküli brexit lehetőségének fenntartása "életfontosságú eleme" az EU-val folytatandó tárgyalásoknak egy olyan megállapodásról, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.

Az Európai Unió azonban folyamatosan és egyértelműen jelzi hivatalos nyilatkozataiban, hogy nem lehetséges a brit kilépés feltételeit rögzítő 585 oldalas megállapodás újratárgyalása.

Johnson versenytársa, Jeremy Hunt a vezetőválasztási kampányban tett nyilatkozataiban úgy fogalmazott, hogy ha semmi esély nem mutatkozik a brexit-megállapodás újratárgyalására az október 31-i határnapig, akkor "nehéz szívvel ugyan", de ő is kész lenne megállapodás nélkül kivezetni Nagy-Britanniát az EU-ból.

A japán külügyminiszter éppen csütörtökön figyelmeztette Londont arra, hogy kérdésessé válhat a Nagy-Britanniában tevékenykedő japán vállalatok további jelenléte a brit gazdaságban, ha a brit EU-tagság rendezetlen módon, megállapodás nélkül szűnik meg. Kono Taro a BBC rádió csütörtöki hírmagazinjában felfedte: Boris Johnsontól és Jeremy Hunttól egyaránt személyesen és nyomatékosan kérte a megállapodás nélküli brexit elkerülését - írta az MTI.