Boris Johnson brit miniszterelnök előrehozott választásokat akar kiíratni az Egyesült Királyságban, ha a parlamenti ellenzék és a kormánypárt Európa-párti képviselői elfogadják azt a törvényjavaslatot, amely kötelezné a kormányt a brexit elhalasztására október 31-éről január 31-ére. Erre három lehetősége van - derül ki a BBC összefoglalójából. Az első kettőhöz a parlament jóindulatára is szüksége lenne, a harmadik vezéráldozattal járna.

Az első lehetőség, hogy megszerzi a törvényhozás kétharmadának támogatását a szavazás kiírásához. Ezzel az a bibi, hogy az ellenzék legnagyobb politikai ereje, a Munkáspárt több mint egyharmadnyi képviselővel rendelkezik, és előbb a brexit elhalasztását akarja október 31-éről, csak utána választásokat.

Azt ugyanis nem írhatja elő a parlament a miniszterelnöknek, mikorra írja ki a szavazást. Ezért Johnson megtehetné, hogy egy a brexit utáni időpontot válasszon november elején, kész helyzet elé állítva a szavazókat, akik így már nem nyilváníthatnának véleményt arról, hogy a puha, vagy a kemény brexitet akaró, vagy a brexitet elvető politikai erőket támogatják-e inkább.

Úgy jönne, hogy megy

A második lehetőség, hogy a kormány új törvényt nyújt be az előrehozott választásról, amelynek elfogadásához elég lenne az egyszerű többség. Ezzel az a gond, hogy hetekig tárgyalnának róla a képviselők az alsó- és a felsőházban, és módosító indítványokkal egészíthetnék ki, amelyekkel egyebek mellett - az ellenzék és az Európa-párti toryk erről szóló önálló törvényéhez hasonlóan - kötelezhetnék a kormányt, hogy halassza el a brexitet október végéről.

Végül a harmadik lehetőség az, amely nem függ a parlamenttől: Johnson bizalmatlansági indítványt nyújthat be saját kormánya ellen, azaz gyakorlatilag felajánlhatná a lemondását abban bízva, hogy képviselőtársai nem tudnak új kormány választani (amely aztán kérhetné az EU-t a brexit elnapolására, és kiírathatna egy előrehozott választást az így nyert hónapokra időzítve). Ebben az esetben 14 napja lenne a törvényhozásnak arra, hogy a jelenlegi kormányt mégis megerősítse vagy egy újat válasszon egy új miniszterelnökkel.