Boris Johnson brit miniszterelnök ultimátumot adott a brit parlamentnek - derül ki a BBC tudósításából. Amennyiben a törvényhozás nem fogadja el a kormány javaslatát, miszerint a brexitmegállapodás tervezetét három nap alatt kell megtárgyalni az alsóházban, akkor visszavonja a törvényt és megpróbál előrehozott választásokat kiíratni.

A keddi napirend szerint magyar idő szerint este nyolc óra körül szavaznak arról, hogy a parlament "általánosságban", "elviekben" elfogadja-e a kormány és az EU brexitpaktumát. Ha ezt támogatja a képviselők többsége, akkor utána voksolnak arról, hogy mennyi időt szánnak a törvény további tárgyalására, amely alatt módosító indítványokat lehet hozzá fűzni ahhoz. A Downing Street 10. összesen három nap alatt, csütörtökig le akarja ezt zárni ezt a folyamatot, mert így van esély rá, hogy a javaslat megjárja a felsőházat és még október 31-e - a brexit jelenleg hatályos határideje - előtt áldását adja rá az alsóház.

QP | Quality Placement

Jogi játékok

Ha bukik az időrend, akkor a miniszterelnök várhatóan azzal a jogi lehetőséggel akar majd élni, miszerint fel lehet oszlatni a parlamentet, ha a képviselők kétharmada ezt akarja - véli Norman Smith, a BBC politikai szakírója. Theresa May volt miniszterelnök 2017 tavaszán így oszlatta fel a törvényhozást és íratott ki előrehozott választásokat.

Ha ez nem jön össze, akkor megkérheti a konzervatív képviselőket, hogy nyújtsanak be saját kormányukkal szemben bizalmatlansági indítványt. Ez esetben elég ugyan az egyszerű többség a kormány megbuktatásához, de a toryknak nincs meg ez a többségük, úgyhogy ellenzéki képviselőkre is szükségük lenne. A lényeg tehát az lenne, hogy ne kormányfő mondjon le.

Johnson hazárdjátékának az a kockázata, hogy az ellenzék a kormánnyal szemben lázadó, és ezért a Konzervatív Párt frakciójából a függetlenek közé száműzött toryk segítségével megpróbálhatna új miniszterelnököt állítani. Ha sikerülne, akkor akár tovább is folytathatnák a brexittörvénykezést az új, január 31-ei kilépési határidővel. Ezt követően azután ez a kormányfő írathatna ki új választást.