Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cummings több kényes kiszivárogtatási ügyben egyre élesedő, komoly belpolitikai botrány lehetőségét is felvető vitába keveredett a londoni miniszterelnöki hivatallal – írja az MTI.

Cummings, aki belső hatalmi viszálykodások után 2020 végén távozott főtanácsadói tisztségéből, nem volt tagja a Johnson vezette kormányzó Konzervatív Pártnak és a kormánynak sem. Ugyanakkor ő volt a kormányzati stáb messze legbefolyásosabb nem miniszteri tisztségű tagja, és közvetlen befolyással bírt a sarkalatos szakpolitikai kérdések mellett a kormányon belüli személyi döntésekre is.

Az utóbbi napokban napvilágra került kiszivárogtatási ügyek között vannak azok az SMS-üzenetek, amelyeket Johnson és Sir James Dyson milliárdos ipari nagyvállalkozó váltott egymással tavaly márciusban.

A brit kormány a koronavírus-járvány elhatalmasodása nyomán annak idején több nagyvállalatot arra kért, hogy lélegeztetőgépek tömegtermelésére álljanak át.

A nyilvánosságra került üzenetváltás tanúsága szerint Johnson megígérte Dysonnak azon adóügyi kérdéseknek a "rendezését", amelyek miatt a nagyvállalkozó aggodalmát fejezte ki arra az esetre, ha vállalata külföldi munkavállalók Nagy-Britanniába telepítésével bekapcsolódik a lélegeztetőgép-gyártásba.

Kormánykörökből az a vád érte Cummingst, hogy ő volt az üzenetváltások kiszivárogtatója.

Ugyancsak őt tartják felelősnek a Downing Street környékén azoknak a terveknek az idő előtti kiszivárogtatásáért, amelyek a koronavírus-járvány megfékezését célzó, tavaly novemberben elrendelt második országos zárlat részleteit tartalmazták.

Dominic Cummings a saját blogján péntek éjjel megjelent terjedelmes bejegyzésében éles hangvételű cáfolatokat tett közzé, visszautasítva, hogy bármelyik felmerült ügyben ő lett volna a kiszivárogtató.

Johnson egykori főtanácsadója heves ellentámadást is indított volt főnöke ellen, azt írva egyebek mellett, hogy Boris Johnson támogatók titkos adományaiból tervezte Downing Street-i rezidenciájának felújítását.

Cummings a blogban azt írta: annak idején megmondta a miniszterelnöknek, hogy véleménye szerint ez a terv "etikátlan, ostoba, sőt törvénysértőnek is bizonyulhat, és szinte bizonyosan sérti a politikai adományokról szóló beszámolási előírásokat".

Cummings úgy fogalmaz: szomorúan látja, hogy a miniszterelnök és hivatala mennyire mélyen a kompetencia és az integritás azon normái alá süllyedt, amelyeket az ország megérdemelne.

A Downing Street szóvivője a BBC megkeresésére közölte: a kormányfői hivatal nem kommentálja az arról folyó "találgatásokat", hogy Dominic Cummings volt-e a felelős a vitás kiszivárogtatásokért.