Jon Trickett, a brit ellenzéki Munkáspárt árnyék kabinetfőnöke megvetendőnek tartja Boris Johnson korábbi tanácsadója, Tim Montgomerie szavait, amelyek szerint a brit kormányfő és magyar kollégája, Orbán Viktor között különleges kapcsolat épülhet ki a brexit után - tudósít a Financial Times. Elfogadhatatlan lenne egy egy olyan kormánnyal barátkozni, amely antiszemita és iszlamofób retorikát használ, amely támadja a bevándorlókat és aláássa a jogszolgáltatás és a média szabadságát - fogalmazott a politikus.

Montgomerie a szociális igazságosság területével kapcsolatban adott tanácsokat a brit kormány fejének szeptember és a december 12-ei parlamenti választás között. A korábbi újságíró a Duna Intézet budapesti decemberi konferenciáján arról beszélt, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke ugyanabba a populista politikai irányvonalba illeszkedik, mint Johnson, vagy Donald Trump, az USA elnöke, vagy a Brexit Párt, vagy az utóbbi vezetője, a brit függetlenség elszánt híve, Nigel Farage.

Felismerték

A volt tanácsadó szerint a budapesti vezetés idejekorán felismerte a liberalizmus korlátait, ami nem mond ellent a hagyományos konzervativizmusnak. A Fideszt olyan pártnak látja, amely egy tágabb értelemben vett individualizmusban hisz, amely előnyben részesíti a nemzethez tartozó, erős közösségben és prosperitásban élő, jó közszolgáltatásban részesülő egyént a külföldről érkező bevándorlókkal szemben. A populista politikai irányvonal szerinte túlmutat azokon a vezetőkön, akik jelenleg a leglátványosabban képviselik: ez egy hosszú távú gazdasági és kulturális trend, amely megváltoztatja az emberek egymáshoz fűződő viszonyát.

Mással lesz kivételes

Nem kommentálta Montgomerie a konferencián elmondott beszédéről megjelent videót, amely az Indexen is látható, a brit kormányfő szóvivője csak annyit mondott: a korábbi tanácsadó nem tért vissza a kormány szolgálatába a választások óta. Ugyanakkor nem kizárt, hogy később kap valamilyen pozíciót. A munkáspárti kritika mintegy ezt megelőzve jelezte, hogy az ellenzék nem szeretné a miniszterelnök környezetében látni az Orbán Viktort és a Fideszt fényező volt újságírót.

Ez a vélemény a következő egy év várható fejleményeiről, azaz az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmi tárgyalásairól ellentmondani látszanak annak, hogy a Johnson és Orbán között különleges kapcsolatok épülhetnének ki. Úgy véli ugyanis, hogy az Egyesült Királyság az Európai Unió egészével fog közeli gazdasági kapcsolatokat kiépíteni, olyan viszonyt, ami a Konzervatív Párt euroszkeptikus brexiter politikusainak nem fog tetszeni.