Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Josep Borrell hangsúlyozta: Oroszország agresszív tevékenysége folytatódik, ami az unió Moszkvával ápolt kapcsolatai romlásának "még veszélyesebb szintjét" érheti el. Az orosz hatóságok tevékenysége aggasztó, látszólag szándékosan kívánják mélyíteni a szembenállást a Nyugattal.

"Nem akarjuk elmérgesíteni a helyzetet, ugyanakkor ki kell fejeznünk, hogy nem fogadjuk el a megfélemlítő magatartást, és reagálnunk kell, ha ilyenek történnek" - fogalmazott az uniós diplomácia vezetője.

Borrell az aggodalomra okot adó események közé sorolta a nemrégiben elrendelt, azóta megszüntetett orosz csapatösszevonást az ukrán határ közelében, Alekszej Navalnij bebörtönözött orosz ellenzéki politikus ügyét, valamint a Csehország és Oroszország között, a 2014-ben a vrbeticei lőszeraktárban történt robbanások miatt kialakult diplomáciai feszültséget. "Ezek a cselekmények elfogadhatatlanok" - fogalmazott.

A főképviselő felszólította Oroszországot, hogy hagyjon fel a provokációival, és tegyen a feszültség csökkentéséért. Megjegyezte, Moszkva egyelőre a legkisebb akaratot sem mutatja az Ukrajnával 2014 óta fennálló konfliktusa rendezésére, és arra, hogy tiszteletben akarná tartani az ország területi egységét és önállóságát.

Készülni kell

Alekszej Navalnij ügyével összefüggésben arra figyelmeztetett, hogy a szabadságjogok területén nem várható elmozdulás a kormányzat részéről a szeptemberben esedékes orosz parlamenti választásokig. Az uniónak olyan megoldást kell találnia, amely elkerüli az állandósuló konfrontációt, de válaszokat készít elő arra az esetre, ha szomszédja, mely úgy tűnik, ellenségként lép fel, továbbra is elmérgesíti a helyzetet. Az EU a közös érdekek mentén folytatott párbeszéd fenntartását kívánja Oroszországgal - tette hozzá az uniós diplomácia vezetője.

Bocskor Andrea fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI szerint a felszólalásában reményteljesnek nevezte, hogy Ukrajna keleti határán enyhült a katonai feszültség, illetve reményét fejezte ki, hogy haladás történt az egyetlen megoldást jelentő békés rendezés irányába. A konfliktus csak politikai párbeszéd útján oldható fel - mondta.

Kijelentette: Magyarország kiáll Ukrajna önállósága és területi egysége mellett. Mivel tisztában van azokkal a nehézségekkel, amelyekkel Ukrajna szembesül, évek óta segíti az országot a konfliktusból adódó gazdasági és humanitárius helyzet megoldásában, valamint a koronavírus-járvány leküzdésében. Mindezek ellenére Ukrajna nem biztosít tiszteletet a kárpátaljai magyar közöség számára. Szűkíti a nyelvi és oktatási jogokat, képviselőit nem vonják be a döntéshozatalba, vezetőiket megfélemlítik, illetve hátrányos lehet számukra a kettős állampolgárságról szóló döntés is - figyelmeztetett.

Magyarország készen áll az előremutató párbeszédre Kijevvel, hogy olyan megoldás születhessen, amely minden érintett félnek megfelelő, és azért hogy Ukrajna nemzetközi és kétoldalú kötelezettségvállalásainak megfelelően biztosítsa a magyar közösség jogait és biztonságát - tette hozzá a képviselő.

 

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.