A legfelsőbb bíróság tájékoztatása szerint elutasították az ügyészségnek a tavaly júliusban újratárgyalt ügyben benyújtott fellebbezését.

A volt elnökre eredetileg 30 év börtönt, illetve 20 milliárd von (5,22 milliárd forint) pénzbírságot és 2,7 milliárd von (700 millió forint) bánatpénzt szabtak ki egy 2018-ban és egy 2019-ben hozott ítéletben.

Majd egy szöuli törvényszék húsz évre csökkentette Pak Gun Hje büntetését tavaly. A bíróság vesztegetésért 15 év, hatalommal való visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt pedig 5 év börtönre ítélte az egykori államfőt. Emellett 18 milliárd von (4,7 milliárd forint) pénzbírság és 3,5 milliárd von (több mint 900 millió forint) bánatpénz megfizetésére kötelezték.

Pakot egy másik ítéletben is elmarasztalták, mert törvényszegő módon beavatkozott pártja jelöltállításába a 2016-os parlamenti választások előtt, így a mostani határozatot is figyelembe véve, 22 évet kell rácsok mögött töltenie.

Az ítélet jogerőre emelkedése ugyanakkor megnyitja a lehetőséget, hogy Mun Dzse In hivatalban lévő államfő elnöki kegyelemben részesítse elődjét "a nemzeti egység gesztusaként", mint az felmerült pártja soraiban a 2022 márciusi elnökválasztásokra tekintettel.

A 68 éves Pak politikai bosszú áldozataként állította be magát, következetesen tagadta az ellene felhozott vádakat és minden tárgyalását bojkottálta - írta az Index az MTI nyomán.