Az Európai Unió jobbközép pártcsoportja kedden Antonio Tajanit választotta az Európai Parlament elnöki pozíciójáért induló jelöltnek, aki a szociáldemokrata Martin Schulzot válthatja a poszton. Az EP szociáldemokrata elnöke november végén jelentette be, hogy januárban lejáró megbízatása után távozik a testületből, és ősszel indul a német szövetségi parlamenti választáson. Ez pedig megnöveli a valószínűségét a top uniós tisztségek újraosztására - értékelte az Euractive a keddi szavazás eredményét.

Tajani 1994 és 2008 között európai parlamenti képviselő volt, majd 2008 és 2014 között az Európai Bizottság tagja lett, és két évvel ezelőtt ismét beválasztották az EP-be. Az olasz politikus a jobboldali Forza Italia pártnak is a tagja és közeli szövetségese Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnöknek.

Tajani mellett még három néppárti (EPP) tag jelöltette magát a posztra, az ír Mairead McGuinness, a francia Alain Lamassoure és a szlovén Alojz Peterle. Tajani volt közöttük a legellentmondásosabb jelölt az Euractive szerint, miután korábban José Manuel Barroso elnöksége idején a közlekedésért, majd az iparért felelős biztos volt és kérdések merültek fel a Volkswagen emissziós botrányával kapcsolatban betöltött szerepét illetően.

A szocialista és demokrata frakció (S&D), az EP második legnagyobb pártcsaládja - amely szintén olasz jelöltet, Gianni Pittellát, a most lemondott olasz miniszterelnökhöz, Matteo Renzihez közel álló politikust indított a posztért - viszont arra figyelmeztetett, hogy egy konzervatív jelölt megválasztása az EP élére megborítaná az EU hatalmi egyensúlyát. Így ugyanis mindhárom fő uniós testület élén EPP-s politikus állna, hiszen Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is néppárti.

Tusk mandátuma május végén járna le, de várhatóan maradna posztján annak ellenére, hogy a lengyel kormánynak nem igazán válna ínyére. Junckernek pedig még három éve van hátra a mandátumából, bár az Euractive szerint hatalmát erősen megnyirbálta a Brexit-szavazás eredménye, valamint az, hogy nem igazán sikerült kezelnie a menekültválságot a kötelező kvóták révén.

Most van esély arra, hogy az EP következő elnöke Tajani legyen, bár a brüsszeli portál azt is hozzáteszi, hogy a poszt elnyerése még azért nem vehető biztosra, hiszen az EPP-nek csak 215 képviselője van a 751-ből.

Az európai parlamenti képviselők január 17-én választják meg a testület elnökét.