Négy évvel ezelőtt a részvételi arány ebben az időben 11,41 százalékos volt.

A szavazóhelyiségek reggel hét órakor nyíltak meg, több helyen azonban voltak kisebb-nagyobb csúszások. A szavazóhelyek valamivel több mint a húsz százaléka késett a nyitással - írta a Dnevni Avaz című szarajevói napilap.

A rendőrségnek egy helyen kellett beavatkoznia komolyabb választási csalás kísérlete miatt: egy kisebb településen, Hoziciben 350, már előre kitöltött szavazólapot találták, ezért feloszlatták a választási bizottságot, amelynek mind az öt tagját őrizetbe vette a rendőrség.

A majdnem 3,37 millió szavazásra jogosult bosznia-hercegovinai állampolgár 19 óráig adhatja le voksát Bosznia-Hercegovina több mint 5900 szavazóhelyén és 21 diplomáciai külképviseleten. Az összesen 518 mandátumért 7257 jelölt verseng - írja az MTI.

Bosznia-Hercegovina jelenlegi formájában 1995-ben jött létre

A boszniai háborút lezáró daytoni szerződés értelmében az országot két entitásra osztották: a terület 51 százalékát kitevő, bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderációra és a többségében szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságra. A bosnyák-horvát föderáció további, egymástól elkülönülő közigazgatási egységekből, kantonokból áll. A daytoni szerződés alapján a két entitásnak külön vezetése, parlamentje és alkotmánya is van, de rendelkeznek a teljes államra vonatkozó vezetéssel is.

Vasárnap ezek minden szintjén választást tartanak. Megválasztják a kollektív államelnökség három tagját, a többségében szerbek lakta országrész, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét és két alelnökét, a boszniai szövetségi parlament alsóházának 42 képviselőjét, a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjének 83 képviselőjét, a bosnyák-horvát országrész, a Bosznia-hercegovinai Föderáció képviselőházának 98 tagját, valamint a föderáció tíz kantonjának képviselőtestületi tagjait.

A voksolás előzetes eredményei éjfél után várhatók, a végleges eredményeket pedig harminc napon belül közlik.