Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hivatalos indoklás szerint Dario Vigano lemondott tisztségéről, de a Reutersnek nyilatkozó névtelen források szerint Viganónak megparancsolták, hogy ajánlja azt fel. Egy rövid vatikáni közlemény megerősítette, hogy a pápai állam elfogadta a lemondást - írta a portál.

Vigano az úgynevezett Lettergate-botrányba bukott bele. Ennek lényege, hogy múlt hétfőn a Vatikánban előadást tartottak Ferenc pápa teológiai elveiről és munkásságairól, amelyet 11 füzetben publikáltak.

Ehhez a 2013-ban egészségügyi okokból lemondott XVI. Benedek pápa (polgári nevén Joseph Ratzinger, de lemondása után "nyugalmazott pápaként" megtartotta választott nevét) is írt egy ajánlólevelet, amelyből Vigano csak olyan részeket olvasott fel, amelyben Benedek "hülye előítéletként" jellemezte azt a vélekedést, miszerint Ferenc pápának nincsenek mély teológiai ismeretei. Szintén cáfolta azt, hogy Ferencnek a tudományos kvalitásai hiányosak lennének, és utódját mint "mély filozófiai és teológiai tudással rendelkezik", és a két pápa között folytonosság van ebből a szempontból.

A probléma ott volt, hogy az eseményről kiadott fotók között ott szerepelt a 11 füzet mellett Benedek levele, amely első oldalának utolsó két sorát szándékosan elhomályosították, ott ugyanis Benedek arról írt, hogy nem volt ideje elolvasni mind a 11 füzetet, ezért vissza kell utasítania azt a kérést, hogy rövid teológiai előszót írjon a sorozathoz.