Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit Konzervatív Párt parlamenti képviselői nehéz helyzetbe kerültek, ám Boris Johnson miniszterelnök még nehezebbe – derül ki a Bloomberg cikkéből. A kormányfő arra kérte párttársait, hogy támogassák a házszabály átírását, amely felhígította volna a képviselőkkel szemben elvárt összeférhetetlenségi követelményeket.

A kormányfő egy régi politikai barátja, lojális támogatója Owen Paterson tory képviselő segítségére sietett volna, akit a törvényhozás illetékes bizottsága vétkesnek talált abban, hogy két vállalat érdekében lobbizott kormány háza táján, azaz politikai befolyását magáncélra használta.

A szabálymódosítás felvetése, amelynek megvalósítása igen rossz fényt vetett volt a kormánypárt politikusaira, morgolódáshoz vezetett, 13 tory képviselő egyenesen megtagadta, hogy támogassa az ötletet, nem beszélve az ellenzékről, amely még az erről tárgyaló bizottsági ülésre sem ment el. Miután nem lett volna meg az elfogadáshoz szükséges szavazatmennyiség, Johnson 24 órán belül visszavonta a kezdeményezést. Paterson kénytelen volt lemondani parlamenti mandátumáról.

Ezzel azonban nincs vége a történetnek. Elődje Theresa May belebukott a párton belüli kaotikus vitákba a brexitmegállapodás körül, s bár Johnsont nem fenyegeti ez a veszély, jókora banánhéjra lépett és láthatóan elvesztette az egyensúlyát. A tory képviselők úgy vélik, hogy egy piszlicsáré ügyben saját magát keverte botrányba, amivel árnyékot vetett a Glasgow-ban folyó ENSZ-klímacsúcsra, amelynek házigazdájaként el kéne érnie, hogy érdemi eredménnyel záruljon a tanácskozás. Emellett elterelte a figyelmet a kormánya és az EU között folyó érdemi vitáról az 2019-ben kötött brexitmegállapodás Észak-Írországra vonatkozó részének betartásáról.

Valamit valamiért

Johnsont elsősorban azért támogatja a Konzervatív Párt, mert azt ígérte, hogy végrehajtja a brexitet. Ennek köszönhetően nyert óriási többséggel a 2019. decemberi parlamenti választásokon, és a párt azt várja tőle, hogy 2024-ben, következőn is megismétli ezt a sikert. Egy tory politikus szerint a párt és a kormányfő viszonya fagyosan üzleti: Johnson nyer a választásokon, cserébe a párt hagyja, hogy miniszterelnök legyen.

Azzal azonban, hogy megpróbált elsikálni egy mocskos ügyet, szembekerült párttársaival. A brit média ugyanis nem bánik kesztyűs kézzel a torykkal, ha korrupciós, pénzügyi manipulációs ügyekről, vagy szexbotrányokról van szó. Johnson is kapott már hideget meleget, amikor főtanácsadóját védte, aki 2020 tavaszán a karanténszabályokat megszegve utazott vidékre, illetve amikor kiderült, hogy luxusnyaraláson vett részt és feleségének igen vastagon fogott a tolla, amikor a kormányfői rezidencia átrendezésének költségeiről döntött.

Mínusz három pont

John Curtice a University of Strathclyde professzora úgy becsli, hogy az ügy három százalékpontot radírozhat le a toryk népszerűségi indexéből, egy olyan időszakban, amikor a legfrissebb közvélemény-kutatások amúgy is fej fej mellett mérik a kormánypártot az ellenzéki Munkáspárttal és a kormányfő személyes indexe a rekordalacsonyra esett. Nem véletlen, hogy a tory képviselők úgy vélik, miniszterelnökük jégre vitte őket. Megjelent előttük a rémképe annak, hogyan bukhatják el a következő parlament választást valamilyen hasonló botrány miatt.

Ugyanakkor egyelőre bíznak benne. Az eddigi botrányok három napig tartottak, Johnson "teflon" személyiségéről minden lecsúszott. Kicsit rosszul esett nekik, hogy a "főnök" nem kért tőlük bocsánatot, de ha másért nem, akkor azért nem fordulnak vele szembe, mert nincs egyértelmű kihívója a párton belül. Bár a politikusoknak nincs kilenc életük, mint a macskáknak, de hat politikai életük talán lehet. Erre utalva a Johnsonhoz hű politikusok arra figyelmeztetnek, hogy még az ő szerencséje is elfogyhat egyszer.