Akár 20 tonna hal is elpusztulhatott abban a dél-brazíliai lagúnában, ahol a gyakori hőhullámok és az esőzések csökkenése miatt drasztikusan lecsökkent a vízszint.

Brazília ugyanis az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb aszályától szenved,  amely nem csak felhajtotta az élelmiszer- és áramárakat, hamar kétszámjegyű inflációt is gerjesztett az országban. (A 18 éves csúcsot döntő novemberi adatok után decemberben is 10 százalék felett volt az infláció Brazíliában - a szerk.)

Az aszály elsősorban Brazília déli részét, Tavarest érintette, amely nagymértékben függ a mezőgazdaságtól. Mindeközben az északabbra fekvő régiókban árvizek pusztítottak - írja a Reuters.

Argentínában a kormány felszólította a lakosságot, hogy korlátozzák a vízhasználatot, hogy enyhítsék a Paraná, Dél-Amerika második leghosszabb folyójára nehezedő nyomást, ugyanis csapadékhiány következtében a folyó vízszintje 77 éves mélyponton van. A Paraná egyébként kulcsfontosságú a kereskedelmi hajózás, szállítás, valamint a halászat szempontjából, és 40 millió ember ivóvizét nyerik belőle.

A tömeges halpusztulás mellett a szójatermelés is veszélybe került: a decemberi hőség és szárazság ugyanis nem tett jót a gazdáknak: mintegy 10-11 millió tonnával csökkentették az idei évre vonatkozó becslésüket. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetsége (ABPA) legutóbb azt közölték, hogy a fogyasztók idén újabb meredek élelmiszerár-emelkedést tapasztalhatnak, mivel a húsfeldolgozók az állatállomány takarmányozására használt terményeket károsító aszály miatt ők is jóval magasabb költségekkel küzdenek.