Theresa May brit miniszterelnök ragaszkodik a kormány szerdán elfogadott válási megállapodásához - tudósított a BBC a kormányfő sajtótájékoztatójáról. Miután szerdán a kormány támogatta May javaslatát, több minisztere lemondott és a kormánypárt brexiter képviselői aláírásokat gyűjtöttek, amelyben új elnökválasztás kiírására kérik a Konzervatív Párt vezetőségét. Ehhez 48 tory képviselőnek kellene támogatnia a kezdeményezést, amely csütörtök estig nem jött össze.

Miután megköszönte lemondott miniszterei munkáját, elismételte, hogy a kormány javaslata a legjobb válási megállapodás az EU-val, ami teljesíti a brexit ígéretét: a bevándorlás ellenőrzés alá vonásától az Egyesült Királyság határ-ellenőrzésének helyreállításáig. Felhívta a figyelmet arra, hogy nincs alternatív terv az asztalon. A szerdán elfogadott kormányjavaslatot be fogják vinni a parlament elé.

Nem válaszolt arra a kérdésre, mit tenne, ha bizalmatlansági indítványt nyújtanának be ellene. Elismételte, hogy elutasítja az újabb népszavazás lehetőségét.

May elvesztette kormánya több tagjának bizalmát, akárcsak pártja számos politikusának támogatását, ezért most megpróbál a fejük felett átnyúlva közvetlenül a társadalomhoz szólni - értékelte a beszédet Beth Rigby a Sky News szakírója.