Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU-tagállamok a Brexit után ellenezni fogják a további uniós témájú népszavazásokat - írta a twitteren Alekszej Puskov, az orosz Duma külügyi bizottságának elnöke. Az Ukrajnával kötött társulási megállapodást elutasító áprilisi holland, illetve a csütörtöki brit referendum után a politikai elitek kerülni fogják az ilyen referendumokat.

A nép véleménye ugyanis veszélyezteti a politikai céljaik elérését - támasztotta alá fejtegetését.

Nekik rossz, nekünk jó

A brit kilépés nyomán vissza fog térni a befektetők érdeklődése Oroszország iránt - véli Andrej Klepacs, az orosz állami fejlesztési bank, a Vnyesekonombank (VEB) elnökhelyettese. Ha a Brexit destabilizálja az eurót és az európai tőzsdéket, az felfordulást okozhat a feltörekvő piacokon is.

Miután az orosz gazdaság a jövő évben lassan növekedésnek indulhat, a részvényárak szintén emelkedhetnek, ami vonzó befektetési célponttá teheti az országot.

Szvjo normálno

A moszkvai pénzügyminisztérium szerint a kilépés nem okoz komoly veszélyt Oroszországnak. Mérsékelni fogja a vállalatok kockázatvállalási hajlandóságát, de ez nem érinti igazán az orosz gazdaságot - fogalmazott Alekszej Mojszejev pénzügyminiszter-helyettes a TASZSZ-nak nyilatkozva.

Bátor tett volt! - minősítette a brit szavazók döntését Vlagyimir Zsirinovszkij radikális jobboldali pártvezér. Nagy-Britannia után a NATO, majd a schengeni övezet, majd az euró fog összeomlani - folytatta. Sokáig éljen az orosz rubel!

Nem lesz, aki védje

Nagy-Britannia nélkül nem maradt olyan ország az EU-ban, amely buzgón védené az Oroszország ellen bevezetett szankciókat - véli Szergej Szobjanyin, Moszkva polgármestere.

A Brexit azt bizonyítja, hogy az Európai Unió nem tudta teljesíteni elsődleges küldetését, nevezetesen, hogy átlátható, kellemes otthont nyújtson polgárainak - fejtegette Konstantin Koszacsjov az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának vezetője.

A Brexit nem érinti jelentősen Oroszországot, vannak ennél érzékenyebb gondjaink - véli Alexej Kudrin volt pénzügyminiszter, a Vlagyimir Putyin államfő mellett működő gazdasági reformbizottság elnöke. Szerinte mind Nagy-Britannia, mint az EU gazdasága gyengülni fog.

Brüsszel a hibás

A bürokratikus brüsszeli politika következménye a Brexit - mondja Szergej Zseleznyak a Duma elnökhelyettese. Az európai politikának inkább a kontinens lakóival kellene törődnie ahelyett, hogy Washingtonra hallgat és Európa homályos, elméleti integrációjával foglalkozik.

Ha ezen nem változtatnak, akkor további referendumok várhatók más európai országokban, és egyre valószínűbbé válik az EU marginalizálódása, illetve összeomlása.

A referendum hosszabb távú hatása lesz, hogy Európa elszigetelődik az Egyesült Államoktól - mondja Borisz Tyitov ombudszman. Nem Nagy-Britannia függetlenségéről van szó, hanem az EU függetlenségéről az USA-tól.

Végül a lényeg

Az NTV állami televízió kommentárja minden bizonnyal a lényeget foglalja össze orosz szempontból. Oroszország igyekszik távol tartani magát az Európában zajló folyamatoktól. Ugyanakkor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy sok felmerülő kérdést könnyebb kétoldalú, államközi egyeztetésekkel megoldani, mint Brüsszelen keresztül döntésre jutni.