Az Egyesült Királyság a felpereseknek adott igazat abban az eljárásban, amelyben azt kérték: mondja ki, hogy Boris Johnson miniszterelnök jogszerűtlenül halasztotta el öt hétre a parlament ülésezését - jelentette a Financial Times. A font erősödött a hírre, mivel az mérsékli a válási megállapodás nélküli brit kilépés esélyét, ugyanis a parlament több időt kaphat arra, hogy megakadályozza a kormányfőt, aki késznek mutatkozik erre.

A bíróság mindenekelőtt megállapította, hogy az ügyről lehet jogvitát folytatni, azaz nem pusztán a politika hatáskörébe tartozik, mit tanácsol a kormányfő a királynőnek. Johnson ugyanis az államfőt kérte fel a halasztásra, aki a szokásjognak engedelmeskedve eleget tett a kérésének. A bíróság szerint a szokatlanul hosszú halasztás akadályozza a törvénykezést, ami komoly káros hatással van a demokrácia működésére.

Most a törvényhozás alsó- és felsőházának elnökén a sor, hogy döntsön a továbbiakról, leginkább a parlament összehívásáról. Nem egyértelmű, hogy a miniszterelnöknek van-e dolga ebben a helyzetben