A Downing Street tartja magát ahhoz, hogy az egyezménynek tiszteletben kell tartania az Egyesült Királyság függetlenségét és szuverenitását. A nyilatkozat előzményeként Boris Johnson és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerda este három órán át tárgyalt Brüsszelben a még mindig vitás kérdésekről. A londoni kormányfői hivatal szerint a két vezető őszinte hangvételű egyeztetésen tekintette át a tárgyalások jelenlegi állását, nyugtázva, hogy a helyzet továbbra is nagyon nehéz és változatlanul komolyak a nézetkülönbségek - írja az MTI.

Johnson és von der Leyen a Downing Street tájékoztatása szerint megállapodott arról, hogy David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője a következő néhány napban folytatja a megbeszéléseket. Egyetértés született arról is, hogy vasárnapig határozott döntésre kell jutni a tárgyalások jövőjéről - áll a londoni miniszterelnöki hivatal csütörtök hajnali közleményében.

Michel Barnier küldöttségével együtt a múlt héten folyamatosan tárgyalt Londonban David Frosttal és stábjával, de azon a tárgyalási fordulón sem jött létre megállapodás az egyenlő versenyfeltételek és a halászat szabályozásának kérdéséről, illetve arról, hogy ha lesz megállapodás, azt milyen módon lehet majd kölcsönösen betartatni. Ez az a három leghevesebben vitatott, még lezáratlan kérdés, amelynek rendezetlensége a megállapodás útjában áll.

"Világosan megértettük egymás álláspontját, amelyek messze eltérnek egymástól" - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint abban állapodtak meg, hogy a tárgyaló delegációkat azonnal ismét összehívják, hogy megpróbálják megoldani a fennmaradó, alapvető nézeteltéréseket.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban.

Ha lesz megállapodás, azt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy az egyezmény az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

A brit parlament a jelenlegi tervek szerint december 21-én tartaná idei utolsó ülését.