Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Theresa May kormánya közel került a bukáshoz, mivel a kormánykoalíció kisebbik pártja, az észak-ír brit unionista Demokratikus Unionista Párt (DUP) azzal fenyegetőzik, hogy visszavonja támogatását - írta a Business Insider. A londoni vezetés úgy kezeli a DUP-ot, mint amellyel kénye kedve játszhat az ír-északír határ jövőbeni státusának meghatározásakor, ám téved - jelentette ki Sammy Wilson a párt szóvivője.

A brexittel kapcsolatos brit-EU tárgyalásokról kiszivárgó hírek, illetve rövid tájékoztatók arra utalnak, hogy olyan válási megállapodás körvonalazódik a felek között, amely a miniszterelnök vereségéhez vezethet. Ezzel a szóvivő arra célzott, hogy ha a DUP-nak nem tetszik az egyezség amivel May hazatér Brüsszelből, akkor a következő parlamenti szavazásokon - nem csupán a brexitmegállapodásról szólón, hanem a jövő évi költségvetésről döntő voksoláson is - a kormány ellen fordulnak. Bevethetnek zsarolást és fenyegetést, nem tudnak megingatni bennünket - fejezte be barátságtalan megszólalását.

Kis ütés után nagy csapás jöhet

Első ütésként, azaz figyelmeztetésként, hogy nem beszélnek a levegőbe, a DUP kilenc parlamenti képviselője tartózkodott a mezőgazdasági törvényhez benyújtott munkáspárti módosító javaslatok szavazásán. Ennél sokkal komolyabb gondot okozhatnak, ha megvonják a támogatásukat a költségvetésről folyó szavazáson. Hírek szerint ezt tervezik, ha a határ kérdésében nem tudják érvényesíteni az akaratukat.

A költségvetés elfogadását hagyományosan a kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazásnak tekintik. Az érvényben lévő törvények szerint a miniszterelnöknek nem kell lemondania, ha a parlament leszavazza a büdzsét, ám ez olyan megalázó politikai vereség lenne Theresa May számára, hogy nem lehetne másként értékelni, mint hogy ajtót mutattak neki.

Mitől rágtak be?

A DUP-ot az úgynevezett biztonsági megállapodás borította ki, amely az elmúlt napokban formálódott az Egyesült Királyság és az EU egyeztetésein. Ez akkor lépne életbe, ha a 2020 végéig tartó átmeneti periódus alatt nem sikerülne a feleknek kidolgozni a szigetország és az EU hosszú távú gazdasági viszonyát rendező szerződést.

A formálódó egyezség szerint az Egyesült Királyság ebben az esetben bent maradna az EU vámuniójában, miközben Észak-Írország a vámunió és az egységes európai piac része is maradna. A vámunió azt jelenti, hogy a tagországok egységes vámot határoznak meg külső partnereikkel szemben, míg az egységes piac biztosítja az áruk, a szolgáltatások, az emberek és a tőke szabad mozgását, egységes standardokat határoz meg például az élelmiszer-biztonságra, illetve a szolgáltatások és áruk más technikai mutatóira.

Lesz határ az Egyesült Királyságon belül

Törökország és más államok tagjai az EU-s vámuniónak, de nem részei az egységes piacnak, míg Norvégia és más országok részei az utóbbinak, de nincsenek benne a vámunióban. A DUP el akarja kerülni, hogy különböző megítélés alá essen Észak-Írország és az Egyesült Királyság többi tagállama.

Michel Barnier, az EU brexitügyi főtárgyalója jelezte is, hogy ha ez bekövetkezik - azaz Észak-Írország a vámunió és az egységes piac részei is marad - akkor az észak-ír, illetve angol, walesi és skót forgalomban lesznek ellenőrzések, például az élő állatok esetén.

Mi lesz most?

Ha a DUP megtorpedózná a költségvetést, amelynek tervezetét Philip Hammond pénzügyminiszter a hónap hátralévő részében terjeszti a parlament elé, akkor megnőne az előrehozott választások esélye, mivel a May-kormány a szakadék szélére kerülne. E lehetőségre reagálva kormányzati források azt mondták újságíróknak, hogy ha a DUP megbuktatná a kormányt, akkor vissza kellene követelni az észak-írektől azt az egymilliárd fontot (372 milliárd forint), amit a koalíciós megállapodás részeként kaptak.

Valószínűnek látszik, hogy a kormány nem számíthatna a DUP kilenc képviselőjének szavazatára, ha az említett feltételekkel nyújtaná be az EU-val kötött brexitmegállapodást. Így még nagyobb lenne az esélye az egyezség elutasításának. Ennek előre tapsolnak a toryk brexiterei, élükön Boris Johnson volt külügyminiszterrel. Eközben a miniszterelnököt az EU-ban maradást támogató konzervatívok is szorongatják: egy friss bejelentés szerint 30 parlamenti képviselőjük összeállhat, hogy ellensúlyozza a Jacob Rees Mog vezette brexitpárti csoport befolyását.

A fotó forrása: Patrik Stollazr/AFP.