Az Egyesült Királyság és Franciaország viszonya tovább romlott, miután a brit hatóságok csak egy maroknyi francia halászhajónak adtak halászati engedélyt a szigetország felségvizein – adta hírül a Financial Times. A londoni kormány és az EU brüsszeli vezetése között létrejött kereskedelmi megállapodás alapján az uniós halászok bizonyos feltételek teljesítése esetén tevékenykedhetnek a szigetország partjaitól 6-12 tengeri mérföldön belül lévő parti vizeken. A feltételek lényege, hogy az engedélyt kérő európai halászoknak bizonyítaniuk kell, hogy rendszeresen halásznak ebben a térségben.

Összesen 87 kérelem érkezett a francia kormányhoz idén, ám London csak 12 olyan halásznak adta meg a lehetőséget, aki 12 méternél nem hosszabb hajóval végzi a munkáját. Ezek főként a Wales és Anglia előtti vizeken próbálkozhatnak halat fogni. A szabályok szerint a kérelmezőknek bizonyítaniuk kell, hogy legalább egyszer halásztak a 6-12 tengeri mérföldes sávban a 2012 és 2016 között eltelt öt évben. Azzal, hogy a brit kormány csak minden hetedik kishajónak adta meg a tevékenységi engedélyt, borítékolhatóan nőni fog a feszültség a két ország között.

Annick Girardin, Franciaország tengerészeti minisztere elítélte a brit döntést. Szerinte a londoni kormány újabb példáját adja annak, hogy nem óhajtja végrehajtani a brexitmegállapodást. Ezzel arra célzott, hogy brit vezetés elhalasztotta az úgynevezett északír protokoll végrehajtását, ami rendezné a külön vámrezsimbe került Észak-Írország és Nagy-Britannia közötti vám- és egyéb ellenőrzések lebonyolítását. A miniszter szerint nem kellene a halászati megállapodást feláldozni a brit belpolitika oltárán, amelyben a londoni kormány bizonyítani akarja szuverenitását.

Van magyarázat

Franciaország a Csatorna-szigetektől is várja, hogy kiadják a halászati licenceket. Ezek a brit korona fennhatósága alá tartoznak, de nem részei az Egyesült Királyságnak, viszont Franciaország északi partjairól láthatóak. Guernseyhez 168, Jerseyhez 169 engedélyt adtak be. Várakozások szerint a két sziget nem akarja automatikusan kiadni a licenceket, további információkat kérnek a hajókról.

A politikailag veszedelmes halászati ügy májusban eldurvult, amikor francia hajók blokád alá vették St Helier városát Jersey szigetén miután korlátozták a tevékenységüket. A brit kormány hadihajót küldött a helyszínre, egy francia miniszter az áramellátás megszakításával fenyegetőzött, amit Franciaországból biztosítanak. Clément Beaune, Franciaország Európa-ügyi minisztere a napokban arról beszélt, hogy fogy a türelmük a brit partner viselkedésével szemben.

A londoni kormány azzal érvel 1600 engedélyt adtak ki halászhajóknak a brit vizek felkeresésére, beleértve a 12-200 tengeri mérföldes exkluzív gazdasági zónát. 105 licencet kaptak nagyobb hajók, amelyek majdnem 90 százaléka francia. Ami a kishajókat illeti 87 jelentkezőből 47 teljesítette papíron a kritériumokat, ám a britek szerint 35 nem tudta igazolni, amit állított.