Boris Johnson brit miniszterelnök lehetetlen helyzetbe került, miután úgy tűnik, az Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem tudja támogatni a brit és az EU tárgyaló delegációk által kialkudott válási megállapodását, legalábbis "ahogy a dolgok jelenleg állnak" - írja a BBC. A DUP tíz parlamenti képviselőjének külső támogatása nélkül esélye sincs a kormányfőnek, hogy elfogadtassa a brexitegyezséget a londoni parlamenttel, mert nincs meg a kormánytöbbség. (Az alsóházban összesen 650 képviselő ül, a Konzervatív Pártnak 288 képviselője van, így az egérke ezúttal joggal mondhatná az elefánt mellett haladva a hídon, hogy "dübörögve haladunk", ha haladnának.)

Nem, nem és nem

A DUP-nak a megállapodással kapcsolatban "csak" azokkal a kérdésekkel volt baja, amelyek számítanak. Nem támogatják, hogy vámhatár vagy bármilyen szabályozási határ válassza el Észak-Írországot Nagy-Britanniától az Ír-tengeren, nem fogadják el, hogy az Északír Nemzetgyűlés egyszerű többséggel hosszabbíthassa meg az országnak ezt a státusát - azaz az EU-hoz kötődő gazdasági szabályrendszerét -, mert úgy gondolják, hogy sose lenne meg a többségük ahhoz, hogy ezen fordítsanak - azaz a brit gazdasági rezsimhez csatlakozzanak -, és az áfarezsimmel sem értenek egyet.

Kérdéses azonban, hogy a brit kormány egyáltalán elfogadná-e a szakértői delegáció által összehozott egyezséget, ha a DUP támogatásának híján nincs esély azt áttolni a parlamenten. Ráadásul a tory brexiterek úgy nyilatkoztak, hogy csak azután döntik el, hogy megszavaznák-e az új brexitpaktumot, miután látnák annak a pontos szövegét.

Nagy csalódás

Finoman fogalmazva a DUP elutasítása nagyon nagy csalódás Broris Johnson miniszterelnöknek - véli Norman Smith, a BBC szakírója. Nem elég, hogy emiatt nincs értelme a brüsszeli csúcson megállapodnia az egyezségről az EU-s vezetőkkel, ráadásul világossá teszi, hogy ezt a javaslatot sem lehet elfogadtatni a brit parlamenttel, hiába változtatta meg lényegesen az elődje, Theresa May által összehozott megállapodást. (Azt háromszor utasította el a londoni törvényhozás.)

Még a fő újítás sem fogadható el a DUP-nak, miszerint az Északír Nemzetgyűlés négyévente felülvizsgálhatná, hogy fenntartja-e brit szabályozástól eltérő EU-s gazdasági szabályozási rendszert. Borítékolható, hogy ha erről egyszerű többséggel dönthetnek, akkor soha nem fog megváltoztatni ez a státusz, mert az északír társadalom többsége EU-párti és fenn akarja tartani az ír-északír határ szabad átjárhatóságát.

A brit uniót támogató DUP úgy látja, hogy ha ezt elfogadják, akkor Észak-Írország ily módon egyre inkább el fog távolodni az Egyesült Királyság többi országától, egyre inkább Brüsszel és Dublin vonzáskörébe kerül, miközben szavazói London árnyékában akarnak maradni.

Jön a nagy szombat

Johnsont egy szeptember elején elfogadott törvény arra kötelezi, hogy ha október 19-éig nem tud tető alá hozni egy új brexitmegállapodást - és a törvényhozás nem dönt úgy, hogy vállalja az október 31-ei válási egyezség nélküli kilépést -, akkor január végéig szóló halasztást kell kérnie az EU-tól a brexitre. Kérdés, hogy az uniós csúcs, az Európai Parlament és a brit kormány és a parlament is rábólint-e a szakértők megállapodására.

Szombaton rendkívüli parlamenti ülés lesz: addig kiderül, hogy engedelmeskedik-e a miniszterelnök halasztást kér-e ha nem sikerül minden hozzájárulást megszereznie vagy sem, illetve ha igen, elhiszik-e neki a képviselők, hogy nem próbája meg az októberből hátra lévő napokban visszavonni a halasztási kérelmet vagy sem. Az utóbbi esetben bizalmatlansági indítvánnyal lemondathatják, hogy átmeneti kormányfőt keressenek, aki halasztást kér, majd előrehozott parlamenti választást írat ki az Egyesült Királyságban.

Merkel nem lát esélyt - most

Nem jön össze a brexitmegállapodás a mostani EU-csúcson - mondta Angela Merkel német kancellár az MTI tudósítása szerint. Az unió nem fog hozzájárulni, hogy az Ír-szigeten valós határ keletkezzen a két ír állam között, mert az ismét felszítaná a gyűlöletet és az erőszakot - tette hozzá. Ugyanakkor nem lehet megkérdőjelezni az uniós belső piac alapvető működését - azaz Észak-Írországnak az EU-s gazdasági rezsimben kell maradni a határ nyitva tartása érdekében. A válási tárgyalásokat folytatni fogják, akár egy újabb uniós csúcson a hónap vége előtt.