Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Boris Johnson brit miniszterelnök lehetetlen helyzetbe került, miután úgy tűnik, az Demokratikus Unionista Párt (DUP) nem tudja támogatni a brit és az EU tárgyaló delegációk által kialkudott válási megállapodását, legalábbis "ahogy a dolgok jelenleg állnak" - írja a BBC. A DUP tíz parlamenti képviselőjének külső támogatása nélkül esélye sincs a kormányfőnek, hogy elfogadtassa a brexitegyezséget a londoni parlamenttel, mert nincs meg a kormánytöbbség. (Az alsóházban összesen 650 képviselő ül, a Konzervatív Pártnak 288 képviselője van, így az egérke ezúttal joggal mondhatná az elefánt mellett haladva a hídon, hogy "dübörögve haladunk", ha haladnának.)

Nem, nem és nem

A DUP-nak a megállapodással kapcsolatban "csak" azokkal a kérdésekkel volt baja, amelyek számítanak. Nem támogatják, hogy vámhatár vagy bármilyen szabályozási határ válassza el Észak-Írországot Nagy-Britanniától az Ír-tengeren, nem fogadják el, hogy az Északír Nemzetgyűlés egyszerű többséggel hosszabbíthassa meg az országnak ezt a státusát - azaz az EU-hoz kötődő gazdasági szabályrendszerét -, mert úgy gondolják, hogy sose lenne meg a többségük ahhoz, hogy ezen fordítsanak - azaz a brit gazdasági rezsimhez csatlakozzanak -, és az áfarezsimmel sem értenek egyet.

Kérdéses azonban, hogy a brit kormány egyáltalán elfogadná-e a szakértői delegáció által összehozott egyezséget, ha a DUP támogatásának híján nincs esély azt áttolni a parlamenten. Ráadásul a tory brexiterek úgy nyilatkoztak, hogy csak azután döntik el, hogy megszavaznák-e az új brexitpaktumot, miután látnák annak a pontos szövegét.

Nagy csalódás

Finoman fogalmazva a DUP elutasítása nagyon nagy csalódás Broris Johnson miniszterelnöknek - véli Norman Smith, a BBC szakírója. Nem elég, hogy emiatt nincs értelme a brüsszeli csúcson megállapodnia az egyezségről az EU-s vezetőkkel, ráadásul világossá teszi, hogy ezt a javaslatot sem lehet elfogadtatni a brit parlamenttel, hiába változtatta meg lényegesen az elődje, Theresa May által összehozott megállapodást. (Azt háromszor utasította el a londoni törvényhozás.)

Még a fő újítás sem fogadható el a DUP-nak, miszerint az Északír Nemzetgyűlés négyévente felülvizsgálhatná, hogy fenntartja-e brit szabályozástól eltérő EU-s gazdasági szabályozási rendszert. Borítékolható, hogy ha erről egyszerű többséggel dönthetnek, akkor soha nem fog megváltoztatni ez a státusz, mert az északír társadalom többsége EU-párti és fenn akarja tartani az ír-északír határ szabad átjárhatóságát.

A brit uniót támogató DUP úgy látja, hogy ha ezt elfogadják, akkor Észak-Írország ily módon egyre inkább el fog távolodni az Egyesült Királyság többi országától, egyre inkább Brüsszel és Dublin vonzáskörébe kerül, miközben szavazói London árnyékában akarnak maradni.

Jön a nagy szombat

Johnsont egy szeptember elején elfogadott törvény arra kötelezi, hogy ha október 19-éig nem tud tető alá hozni egy új brexitmegállapodást - és a törvényhozás nem dönt úgy, hogy vállalja az október 31-ei válási egyezség nélküli kilépést -, akkor január végéig szóló halasztást kell kérnie az EU-tól a brexitre. Kérdés, hogy az uniós csúcs, az Európai Parlament és a brit kormány és a parlament is rábólint-e a szakértők megállapodására.

Szombaton rendkívüli parlamenti ülés lesz: addig kiderül, hogy engedelmeskedik-e a miniszterelnök halasztást kér-e ha nem sikerül minden hozzájárulást megszereznie vagy sem, illetve ha igen, elhiszik-e neki a képviselők, hogy nem próbája meg az októberből hátra lévő napokban visszavonni a halasztási kérelmet vagy sem. Az utóbbi esetben bizalmatlansági indítvánnyal lemondathatják, hogy átmeneti kormányfőt keressenek, aki halasztást kér, majd előrehozott parlamenti választást írat ki az Egyesült Királyságban.

Merkel nem lát esélyt - most

Nem jön össze a brexitmegállapodás a mostani EU-csúcson - mondta Angela Merkel német kancellár az MTI tudósítása szerint. Az unió nem fog hozzájárulni, hogy az Ír-szigeten valós határ keletkezzen a két ír állam között, mert az ismét felszítaná a gyűlöletet és az erőszakot - tette hozzá. Ugyanakkor nem lehet megkérdőjelezni az uniós belső piac alapvető működését - azaz Észak-Írországnak az EU-s gazdasági rezsimben kell maradni a határ nyitva tartása érdekében. A válási tárgyalásokat folytatni fogják, akár egy újabb uniós csúcson a hónap vége előtt.