A pánik jeleit véli felfedezni a Chris Mason, a BBC politikai publicistája a brit Konzervatív Párt társelnöke, Oiver Dowden lemondólevelében, amit a párt súlyos időközi választási kudarca után nyújtott be a miniszterelnöknek. A toryk pártelnöki tisztisége valójában inkább valamiféle pártigazgatói szerepre emlékeztet, ez a vezető elsősorban a választási kampányokért felelős. Bár Dowen hangsúlyozza, hogy továbbra is bízik Boris Johnson miniszterelnökben, csapatának tagjai mélyen hallgatnak, ha erről kérdezik őket.

A Financial Times értékelése szerint Johnson vezetése újabb válságba süllyedt azt követően, hogy a párt elvesztette a délnyugat-angliai Devon vármegyében lévő Tiverton és Honiton, illetve a Wakefield városában lévő West Yorkshire választókerületben rendezett időközi választást. Az előbbi 1997-es létrehozása óta a toryk kezében volt és a centrista, EU-párti Liberális Demokraták képviselőjelöltje hódította el tőlük, óriásit javítva a párt 2019-es parlamenti választási szerepléséhez képest. Az utóbbit visszaszerezte a Munkáspárt, miután majdnem 13 százaléknyi szavazat hullámzott ide-ide oda a két választás során.

 

Keir Starmer, a Labour elnöke és Simon Lightwood, a párt győztes jelöltje a wakefieldi körzetben.
Keir Starmer, a Labour elnöke és Simon Lightwood, a párt győztes jelöltje a wakefieldi körzetben.

Nincs itt semmi látnivaló! Vagy van

Mindkét körzetben azért kellett időközi választást tartani, mert a hatalom lévő tory politikusok magánéletükkel kapcsolatos botrány miatt lemondtak. A konzervatívok esélyeit rontotta emellett az úgynevezett party-gate, mármint hogy kiderült: a kormány környezetében dolgozók a legszigorúbb covidlezárások idején több házibulit is rendeztek. Ennek nyomán párton belüli bizalmi szavazást tartottak Johsonról, amit viszonylag szerény többséggel nyert csak meg.

A miniszterelnök reakciójából úgy tűnik, hogy elsősorban a magas inflációból fakadó megélhetési nehézségekkel magyarázza a választási kudarcokat. Arra a kérdésre, hogy lemond-e emiatt, azt válaszolta: ne nézzék már madárnak! Minden kormányzó párt népszerűsége csökken regnálása alatt és ciklus félidejében van a mélypontján, ahol most az ő kormánya is tart. Az ellenzék természetesen úgy értékeli az eredményeket, hogy a toryk ellőtték a politikai puskaporukat, a népnek elege van a kormányzásukból.

Idegeskedhetnek a toryk

A BBC szakírója úgy látja, hogy ha kitart a jelenlegi kormányellenes hangulat, akkor a torykat egyfajta politikai bekerítés fenyegeti. Folytatódhat az a tendencia, hogy a Liberális Demokraták megszerzik a konzervatívok fellegvárainak számító délnyugat-angliai választókerületeket, miközben a Munkáspárt visszaszerzi az észak-angliai körzeteket, amelyeket 2019 azért vesztett el, mert nem állt ki az ott élő kék galléros, brexitpárti kétkezi dolgozók mellett. A társelnök lemondása fokozhatja az idegességüket.