Theresa May brit miniszterelnök szerdai beszédében - amelyről csütörtökön elismerte, hogy a brexit megoldhatatlansága miatt érzett frusztrációját tükrözte - a választókhoz fordult, tőlük kérve, hogy gyakoroljanak nyomást parlamenti képviselőikre a megoldás érdekében. Ez persze az ő olvasatában azt jelenti, hogy bírják rá őket a kormány és az EU brexitmegállapodásának megszavazására. A közvélemény-kutatások azonban sajnálatos módon azt mutatják, hogy a nép sem tudja, mit akar a brexittel - derül ki a Financial Times összesítéséből.

Az emberek sokkal pontosabban meg tudják mondani, mit utasítanak el, és ebből kiderül, hogy nincs egyetlen olyan forgatókönyv sem, amelyet a választók túlnyomó, vagy akár meggyőző többsége támogatna. Összességében semmi sem változott a 2016. júniusi népszavazás óta: az emberek, ha kénytelenek választani, aszerint alkotnak véleményt, hogy akkor a maradásra (Remain) vagy az uniós kilépésre (Leave) szavaztak-e.

A kormány terve

Alig van jele annak, hogy változna a kormány és az EU kompromisszumos brexitmegállapodásának támogatottsága. A YouGov közvélemény-kutató intézet januári felmérésében a megkérdezettek 12 százaléka tartotta jó megoldásnak ezt a tervet, míg március közepén 13 százalékuk. Sok Leave-szavazó véli úgy, hogy ez csupán névleges brexitet kínál az országnak, mivel az egyezség szerint jó ideig biztosan szoros kapcsolatok maradnának fenn az Egyesült Királyság és az EU között.

Annyiban lényegesen változott a helyzet, hogy a Leave támogatóinak tavaly novemberben még csak 33 százaléka vélte úgy, hogy a parlamentnek támogatnia kellene a kormány tervét, míg mostanra ez az arány 45 százalékra ment fel. Ennek hátterében az lehet, hogy jobbnak tartanák a kilépést rossz feltételekkel, mint azt a lehetőséget, hogy esetleg az ország az EU tagállama maradjon.

A Survation március közepi vizsgálata szerint a kormány megállapodását hat százalékponttal kisebb arányban támogatják az emberek, mint a második referendum kiírását, hét százalékponttal kisebb arányban, mint a kilépés elhalasztását és 15 százalékponttal kisebb arányban, mint a puha brexitet. A kormány terve csak egy százalékponttal szerepelt jobban, mint a megállapodás nélküli brexit.

Második népszavazás

Az új referendum lehetősége erősen megosztja az embereket. Összességében a felmérésekben megkérdezettek 37 százaléka támogatja ezt, ha a végkimenetele az is lehet, hogy a szavazók az Egyesült Királyság EU-tagságának fenntartása mellett is dönthetnek. Ez azt jelenti, hogy a többség egyelőre elutasítja egy ilyen népszavazás lehetőségét: a YouGov a napokban 52 százalékra mérte az arányukat. A januári megkérdezéshez képest 15-ről 10 százalékra csökkent a választ megtagadók aránya, ami arra utal, hogy ha a helyzet éleződik, akkor az emberek visszatérnek három évvel ezelőtti álláspontjukhoz.

Megállapodás nélkül

A válási egyezség nélküli - a vámhatárok visszaállása miatt súlyos gazdasági következményekkel járó - kilépés támogatottsága csökken. Ezzel együtt ez a második legnépszerűbb lehetőség a második népszavazás után, 25 százalékos szavazati aránnyal. A harmadik a puha brexit 15, a negyedik a kormány megállapodása az említett 13 százalékkal. Amikor a közvélemény-kutatók felkínálják a válaszadóknak azt a lehetőséget, hogy vegyék számba egy elfogadható válási kompromisszum megkötésének lehetőségét is, akkor a megállapodás nélküli kilépés lejjebb kerül a listán.

Halasztás

A választók többsége támogatja azt a lehetőséget, hogy miniszterelnök kérje az EU-tól a brexit elhalasztását, ám ennek hosszával arányosan csökken a lelkesedésük. A kormány brexittervének márciusi (második) leszavazása után a YouGov felmérésében megkérdezettek 45 százaléka azt mondta: előnyben részesítené a halasztást a megállapodás nélküli kilépéssel szemben. A Remain támogatói 76-13 százalékban vélekedtek így, míg a Leave-pártiak 73-17 százalékban éppen ezzel ellentétes véleményen voltak.

A Hanbury Strategies intézet felmérése világosan megmutatta azt a tendenciát, hogy minél hosszabb a kilépés halogatása, annál több az ellenzője. Az egy hónapos halasztást az emberek közel 30 százaléka tartja elfogadhatatlannak míg közel 50 százalékuk kibékülne ezzel. A három hónapos csúszásnál nagyjából kiegyenlítettek az arányok, míg hat hónaposnál megfordulnak.