Nem valószínű, hogy bárki úgy gondolta, hogy Johnson első sajtótájékoztatója simán fog menni - kezdi tudósítását Foreign Policy, amit a 444.hu szúrt ki. Ez a megállapítás persze nem meglepő, miután a kinevezése hallatán a washingtoni szóvivő elröhögte magát, míg Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter úgy fogalmazott, hogy "a kinevezése a brit politikai válság eredménye. Ismerjük a módszereit. Franciaországnak egy hiteles, megbízható partnerre lett volna szüksége".

De még inkább sokatmondó az alábbi videó is:

Ezek után érkeztünk el odáig, hogy a korábbi újságíró Boris Johnson amerikai kollégájával, John Kerry-vel közös sajtótájékoztatót tartott. Az eseményen számos kellemetlen kérdést kapott a frissen kinevezett külügyér, ilyen volt, amikor korábbi kijelentéseivel szembesítették. Alapanyag az volt bőven, korábban itt szedtük össze Johnson híressé, vagy inkább hírhedté vált mondásait, most csak annyit említenénk meg, hogy az amerikai elnökválasztás nagy esélyeséről Hillary Clintonról azt írta, hogy "festett szőke haja, barátságtalan szája és rideg kék tekintete alapján olyan, mint egy pszichiátriai osztály szadista ápolónője. Megrökönyödve kapok a fejemhez, amikor kimondom a kérdést: Hogyan is támogathatnám Hillaryt? Úgy értem, már az arckifejezésével is azt képviseli, aminek elutasítása miatt politikus lettem. A készséget az adóemelésre és az állandó, kimért politikai korrektséget."

Barack Obamától pedig azt kérdezte, hogy vajon miért távolította el a Fehér Ház ovális irodájából Winston Churchill legendás brit miniszterelnök mellszobrát? (Az amerikai elnök válasza szerint úgy érezte, hogy az USA első fekete elnökeként helyénvalóbb, ha Martin Luther King mellszobra fogadja az ovális irodában. Churchillé - akit egyébként nagyra tart - a tárgyalóteremben van, ahol szintén minden nap látja.)


Johnson ezekre mindössze annyit tudott felelni, hogy mára már nagy gyűjteményt lehetne összeállítani abból, hogy ő milyen dolgokról írt, vagy miket mondott, így pedig igen sokáig tartana, ha mindenkitől bocsánatot kellene kérnie. Aztán azért hozzátette, hogy szerinte, ha valaki elolvasta ezeket a szövegeket és nem csak kiragadott a szövegkörnyezetből egyes mondatokat, akkor érteni fogja, hogy mire gondolt.

A Foreign Policy által kiszúrt következő hiba talán még kellemetlenebb, hiszen a brit külügyminiszter szerint "egyre súlyosabb a helyzet Egyiptomban". Ezt ráadásul többször is elmondta, ám a szaklap szerint nem egyértelmű, hogy tényleg az észak-afrikai országra gondolt, vagy Törökországra, ahol a hétvégén a hadsereg puccskísérlet kísérelt meg az elnök ellen.

Kerrytől az egyik újságíró azt is megkérdezte, hogy ő és a világ többi vezetője mennyire tudnak hinni Johnsonnak, miután számos hazugságon rajtakapták már. A brit diplomácia vezetője ekkor közbeszólt, hogy ő ugyan tiszteli a sajtószabadságot, de pontosítani kellene, hogy az újságíró milyen hazugságokra gondolt.


De a legnagyobb pofont talán éppen kollégájától kapta: Kerry ugyanis éppen dicsérni kezdte Johnsont, mondván, hogy közös ismerőseik nagyon okos és pozíciójára alkalmas embernek írták le. "Ez az a Boris Johnson, akivel dolgozni akarok" - mondta Kerry, mire a brit politikus közbeszólt, hogy megköszönje a hízelgő szavakat, ám Kerry feléje fordult és mindössze annyit mondott: "Ez a diplomácia Boris".



Kerry-nek egyébként nem ez volt az egyetlen kellemetlen élménye Londonban, itt például a Downing Street 10-be akar bejutni, felemás sikerrel: