A visszautasított uniós polgárok úgy érzik, igazságtalanul bánik velük a brit kormány a járvány idején  - írja a Politico nyomán az Index.

Bár a britek uniós kilépését szabályozó egyezményben a brit kormány vállalta, hogy az Egyesült Királyságban élő uniós állampolgárok nem veszítenek a jogaikból és egyenlően kezelik őket a brit állampolgárokkal. Csakhogy azok, akik kevesebb, mint öt éve élnek Nagy-Britanniában, még akkor sem feltétlenül tudnak hozzájutni az állásukat elvesztőknek járó segélyhez, ha amúgy kiváltották a letelepedett státuszt.

2004-ben, amikor Magyarországgal együtt 10 újabb tagállam lépett be az EU-ba, a brit kormány hozott egy olyan rendelkezést, hogy az öt évnél kevesebb ideje kitelepült állampolgároknak bizonyítaniuk kell, hogy munkát keresnek, önfoglalkoztatók, diákok vagy van elég megtakarításuk ahhoz, hogy eltartsák a családjukat.

A Politico cikke szerint viszont erre a 2004-es szabályra hivatkozva olyanoknak is elutasították a segélykérelmét, akik regisztrált álláskeresők. Voltak viszont olyanok, akik fellebbeztek a munkaügyi hatóság elutasító döntésével szemben és sikerült elérniük, hogy kapjanak segélyt.

Sok uniós bevándorlónak viszont, akik nem beszélnek annyira jól angolul, gondot okoz, hogy eligazodjanak a munkaügyi hatóság oldalán, és nem értik, miért nem jutnak hozzá a támogatáshoz.