Nagy-Britannia tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020. december 31-ig, a brit EU-tagság megszűnése (brexit) után kezdődött tizenegy hónapos átmeneti időszak végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért - hivatalos jogi elnevezéssel letelepedett státusért (settled status) - kellett folyamodniuk.

A kérvényeket brit idő szerint szerda éjfélig lehetett benyújtani a brit belügyminisztérium bevándorlási és vízumügyi osztályához, elsősorban az erre kialakított online felületen, illetve a mobileszközökre letölthető, ugyancsak e célra kifejlesztett alkalmazás használatával.

Hatmillió felett

A tárca pénteken ismertetett első összesítésében közölte, hogy a szerdai határidőig 6 015 400 letelepedési kérvény érkezett a Nagy-Britanniában élő EU-állampolgároktól, és ezek közül 5 446 300-at már elbíráltak a hatóságok. Az elbírált és jóváhagyott folyamodványok 52 százalékában a kérelmezők végleges - vagyis határidő nélküli -, az esetek 43 százalékában előzetes (pre-settled) letelepedett státust kaptak.

Ez utóbbit azok kaphatják, akik 2020. december 31. előtt érkeztek letelepedési szándékkal, de a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen Nagy-Britanniában. Ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. Az addig eltelő időszakban őket is maradéktalanul megilletik megszerzett jogosultságaik.

A minisztérium pénteki ismertetése szerint a brit hatóságok a letelepedett státusra szóló, már elbírált folyamodványok alig 2 százalékát utasították el valamilyen okból. A kérvények 1 százalékát a beterjesztők visszavonták, további 1 százalék érvénytelennek bizonyult.

A határidő előtt megugrott a kérvények száma

A belügyminisztérium tájékoztatása szerint a határidő lejárta előtti időszakban ugrásszerűen emelkedett a beadott kérvények száma. Egyedül júniusban több mint 400 ezer folyamodvány érkezett, és hozzávetőleg 570 ezer letelepedési kérelem még elbírálásra vár. A tárca hangsúlyozza ugyanakkor, hogy a "nem bonyolult" ügyek zömében továbbra is öt napon belül döntés születik.

A minisztériumi tájékoztatás megerősíti, hogy azoknak a megszerzett jogai is maradéktalanul érvényesülnek ügyük elbírálásáig, akik a határidő lejártáig benyújtották a letelepedett státusra szóló kérelmüket, de még nem kaptak értesítést az elbírálás eredményéről. Ha a kérvény benyújtása sikeres volt, erről mindenki hivatalos igazolást (Certificate of Application) kapott, és az elbírálásig eltelő időszakban ez az igazolás is maradéktalanul garantálja a megszerzett jogosultságokat.

Azoknak is van még esélye, akik kicsúsztak a határidőből

Azoknak az EU-állampolgároknak, akik mindenben megfelelnek a nagy-britanniai letelepedett státusra jogosító feltételeknek, de lekésték a szerda éjféli határidőt, ezután is van lehetőségük a kérvényezésre, de méltányolható indokokkal kell megmagyarázniuk, hogy miért a határidő után jelentkeztek, és a brit hatóságok minden ilyen esetben egyéni elbírálás alapján döntenek arról, hogy befogadják-e a kérelmet.

A brit belügyminisztérium hangsúlyozza ugyanakkor pénteki tájékoztatásában, hogy az elbíráló hatóságok az ilyen esetekben is "rugalmas és gyakorlatias" hozzáállást tanúsítanak.

A tárca közölte azt is, hogy azoknak az EU-állampolgároknak a juttatásai sem állnak le azonnali hatállyal, akik Nagy-Britanniában szociális ellátást vesznek igénybe, de nem adták be a határidő lejárta előtt a letelepedett státusra szóló kérvényüket.

A belügyminisztérium szorosan együttműködik a munka- és nyugdíjügyi tárcával, valamint az adóhivatallal annak érdekében, hogy el lehessen érni azokat is, akik jogosultak lehetnek a letelepedett státus kérelmezésére, de ezt még nem tették meg - áll a pénteki tájékoztatásban.

A minisztérium szerint azok a jogosult EU-állampolgárok, akik nem kérvényeztek letelepedési engedélyt, és valamilyen okból kapcsolatba kerülnek a brit bevándorlási hatóságokkal, általános eljárásként 28 napi haladékot kapnak a folyamodvány benyújtására, és útmutatást arra, hogy ehhez milyen segítséget vehetnek igénybe.