Sefcovic, aki a brexit ellenőrzésére alakult vegyesbizottság társelnöke is, a BBC brit közszolgálati televízióban úgy fogalmazott, hogy az EU nem tud olyan megoldást elfogadni, amelynek alapján ellenőrizetlenül áramlanának áruk az unió egységes belső piacára.

Az EU hajlandó a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom "szupermértékű", 50, egyes esetekben akár 80 százalékos csökkentésére, de "nem tudja visszacsinálni a brexitet", különösen a brexit azon formáját, amelyet London javasolt, és amelyről végül megállapodás született az EU-val.

Az EU csak e megállapodás keretei között tud gyakorlatias megoldásokat felkutatni - mondta az Európai Bizottság képviselője az MTI szerint.

Nagy-Britannia és az Európai Unió között egyre élesebb a vita az észak-írországi protokoll ügyében. E protokoll alapján Észak-Írország a brexit után is harmonizált árukereskedelmi viszonyrendszerben maradt az EU egységes belső piacával és vámuniójával, annak érdekében, hogy ne kelljen újból fizikai határposztokat létesíteni az Ír Köztársaság és Észak-Írország határán.

A 499 kilométeres, valaha katonai szigorral őrzött határon, amely a brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára, az 1998-as nagypénteki megállapodás által elindított észak-írországi megbékélési folyamat egyik legfontosabb eredményeként hosszú évek óta semmiféle ellenőrzés nincs.

Így viszont a protokoll alapján a Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalmat kell eseti ellenőrzéseknek alávetni, annak megakadályozására, hogy Észak-Írországból Írországba - vagyis az unió egységes piacára - ellenőrizetlen termékek kerüljenek be.

London és az észak-írországi britpárti protestáns pártok azonban hosszú ideje követelik az EU-tól a protokoll átalakítását, arra hivatkozva, hogy a brit-északír kereskedelem ellenőrzési kötelme kikezdi Észak-Írország alkotmányos pozícióját az Egyesült Királyságon belül. Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt.

David Frost, a brit kormány Brexit-ügyi államtitkára többször is kilátásba helyezte, hogy ha nincs előrelépés a protokoll átalakítására tett brit követelések ügyében, London életbe léptetheti a protokoll 16. cikkelyét. Ha London ezt megteszi, a kereskedelmi háborúhoz vezethet Nagy-Britannia és az EU között.

Simon Coveney ír külügyminiszter a minap egyenes utalást tett arra, hogy az EU akár a brexit-megállapodásban foglalt, Nagy-Britanniával kötött kétoldalú kereskedelmi megállapodást is felmondhatja.