A várhatóan éjszakába nyúló brüsszeli találkozón még nem jutottak egyetértésre a bennmaradó tagállamok vezetői a kiterjesztés javasolt időtartamáról.

A BBC tudósítása szerint az uniós tagállamok közül 17-en hajlanának a brexit-határidő hosszú halasztására, ugyanakkor bennfentes források szerint Emmanuel Macron francia elnök egyelőre ragaszkodni látszik ahhoz, hogy nem tarthat tovább június végénél az Egyesült Királyság európai uniós kiválási határidejének halasztása. Legalább négy tagállam arra hajlana, hogy őszig tartson a hosszabbítás.

A gond az, hogy a kérdésben egyhangú döntésnek kellene születnie.

Az MTI szerint egy névtelenséget kérő diplomata nemtetszésének adott hangot a franciák "idegesítő" magatartásával kapcsolatosan, amellyel szerinte csak "önnön fontosságukat és befolyásukat akarják csillogtatni".

"Macron kissé skizofrén helyzetben van. Egyrészt hazai közönsége történelmi okok miatt kemény fellépést akarna látni a britekkel szemben, másrészt Franciaország egyike azon államoknak, amelyeket legsúlyosabban érintene a kemény brexit" - mondta egy másik illetékes az MTI szerint.