Az Európai Unió egyelőre eláll attól, hogy jogi eljárást indítson az Egyesült Királysággal szemben a 2019 végén megkötött brexitmegállapodással kapcsolatos ellentétük kapcsán - írja a Bloomberg. A vita tárgya az úgynevezett északír protokoll, amelyet a londoni kormánynak be kellene tartania, de magasról tesz rá. A protokoll hivatott kezelni azt a problémát, hogy Észak-Írország az egységes európai piacon marad, míg Nagy-Britannia más vámrezsimbe került.

Ezért a két országrész között a briteknek vámellenőrzéseket kellene tartaniuk az unió megbízásából, ám a londoni vezetés álláspontja szerint ez végrehajthatatlan. Így viszont gyanús termékek is átjuthatnak az Ír-tengeren, majd onnan a nyitott ír-északír határon bekerülhetnek az EU-ba, amit nem tolerálhat a végtelenségig az EU.

Brüsszel most időt akar adni arra, hogy újratárgyalják Londonnal a teendőket. Az uniós álláspont az, hogy az északír protokollnak a válási megállapodásnak megfelelően működnie kell, mert a brit kormány két éve is pontosan tudta, hogy mit ír alá. A felek a nyarat az egyeztetésre szánják, bár az ügyhöz közelálló tisztviselő szerint aligha lesznek képesek megoldani minden vitás kérdést.

Az Európai Bizottság jó ideje azon az állásponton van, hogy az Egyesült Királyságnak legalább ideiglenesen el kellene fogadnia az uniós állat- és növényegészségügyi szabályokat, amivel az élelmiszer-szállítások, azaz a kereskedelem túlnyomó része ellenőrzés nélkül mehetne a két sziget között, ám a londoni vezetés szerint ez nem egyeztethető össze a szigetország frissen visszanyert szuverenitásával.