Az Európai Unió nevében az Európai Bizottság visszautasítja a brit kormánynak azt a javaslatát, hogy újraértelmezzék az EU és az Egyesült Királyság között 2019-2020-ban megkötött kilépési megállapodást, amely rendezte Észak-Írország helyzetét a két fél között - jelentette a Bloomberg. Ezt az egyezséget Boris Johnson első kormánya kötötte meg 2019-ben az unióval, majd 2020 elején életbe is léptették. Miután Johnson úgy értelmezte a brexitet, hogy mind az európai egységes piacról, mint az EU vámuniójából ki kell vinnie a szigetországot, Észak-Írország igen kényes helyzetbe került.

Az ír protestánsok és katolikusok közti megbékélésnek ugyanis az a feltétele, hogy az ír-északír határ jelképes legyen. Ehhez Észak-Írországnak bent kell maradnia az EU egységes piacán és vámuniójában. Az ellenmondást a brexitszerződésben úgy oldották fel, hogy belső vámhatárt hoztak létre létre az Ír-tengeren. Ezen a brit hatóságoknak az EU megbízásából egy protokoll szerint többféle ellenőrzést kell végezniük, amikor Nagy-Britanniából áruk vagy szolgáltatások indulnak Észak-Írországba. Részben el kell végezniük a vámolást, részben - az egységes piac szabályrendszere miatt - ellenőrizniük kell, hogy a termékek megfelelnek-e az uniós szabványoknak.

Utólagos módosítás

A tényleges brexit megtörténte, 2021. január 1-je után ennek a rendszernek működésbe kellett volna lépnie, ám döcög, az áruk a belső exportban elakadnak, sok az adminisztráció, ami szállítási késedelmeket okozt. Az északír brit unionista pártok azt akarják, hogy az egész protokollt adják fel, úgy ahogy van, amivel az a bibi, hogy átkerülne a vám- és egyéb ellenőrzés az ír-északír határra valós választóvonallá téve azt, ami felhergelné az ír nacionalistákat. Radikális északír brit unionisták fenyegető falfeliratokkal jelezték, hogy nem fogadják el a belső határt, az ellenőrzési protokollt, ami elválasztja őket hőn szeretett brit honfitársaiktól.

Michael Gove, a londoni kormány kabinetfőnöke levélben jelezte az Európai Bizottságnak, hogy azt szeretnék, ha a belső határellenőrzést felfüggesztenék 2023-ig, ami több időt adna a felkészülésre. Válaszul Maros Sefcovic, a bizottság elnökhelyettese levélben tudatta partnerével, hogy az EU a brexitmegállapodásban szereplő vállalások teljesítését várja a londoni kormánytól. Utólag derogációt kérni nem illik, ráadásul az ellenőrzések elmaradása azt jelentené, hogy vagy szélesre tárnák az EU kapuját a gyanús dolgok beáramlása és a csempészet előtt, vagy le kellene zárni az ír-északír határt.

Feszültség lesz

Az uniós válasz borítékolhatóan feszültséget kelt a felek között, miután Gove parlamenti képviselők előtt azt mondta, hogy a brexitmegállapodásnak a belső határra vonatkozó része nem működik, ezért ezen a téren szükség van a reset, azaz az újrakezdés gomb megnyomására. Az idegességet még az is fokozhatja, hogy Sefcovic apparátusa összeállított egy úgynevezett hibalistát arról, ami az unió szerint akadozik az északír protokoll végrehajtásában, és ezek kijavítását várja a brit féltől.

A feszültséget Michael Martin ír miniszterelnök igyekszik enyhíteni. Arra kérte az uniós tagállamok vezetőit, hogy legyenek türelemmel az északír protokoll betartását illetően, hiszen végül is az EU harmonikus viszonyt szeretne ápolni az Egyesült Királysággal, ezért nem lenne szerencsés a feszültséget okozó ügyek marcangolása. Emellett azt EU-nak is van egy kérése: a 2020 karácsonyán megkötött kereskedelmi megállapodás végrehajtásával kapcsolatok felkészülési időt ki szeretnék kitolni februárról áprilisra.

Gove és Stefcovic végül többórás négyszemközt folytatott tárgyalás után abban maradt, hogy mindenki hátralép egyet és áttekinti mit tehet a gondok megoldása érdekében - derül ki a Financial Times tudósításából. Egy az ügyhöz közelálló szakértő szerint a legnagyobb eredmény, hogy az EU közvetlen konzultációkat kezd az északír protokollal érintett vállalatokkal a nehézségeikről.