Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A brit parlament alsóháza 230 szavazat többséggel (432 nem 202 igen mellett) elutasította a kormány és az EU brexitmegállapodását. Ez az elmúlt 100 év legnagyobb veresége, amit brit kormány a parlamentben elszenvedett. A kormánypárti konzervatívok közül 118-an voksoltak saját kormányuk ellen. Theresa May kormányfő a döntés után bejelentette, hogy már szerdán utat nyit a kormánya elleni bizalmi szavazás előtt.

Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője él a lehetőséggel: benyújtotta bizalmatlansági indítványát. A munkáspárt számíthat a Skót Nemzeti Párt támogatására a kormány megbuktatásában.n Ugyanakkor az észak-ír unionista párt, a DUP, amely leszavazta a brexitmegállapodást, támogatja a kormányt a bizalmi szavazáson.

Mi van most?

A kormány brexitmegállapodásának leszavazása nyomán kedden esete az a helyzet, hogy az Egyesült Királyság 2019. március 29-én válási egyezmény nélkül kilép az Európai Unióból, és másnap vámhatár jön létre a felek között. Kereskedelmük a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak megfelelően folytatódik, amelyek jóval kedvezőtlenebbek az unión belüli feltételeknek.

Ennek a súlyos gazdasági következményekkel járó lehetőségnek az elkerülésére számos lehetőség kínálkozik attól függően, hogy a kormány túléli-e a bizalmi szavazást.

  • A kormány néhány napon belül visszaviheti a parlament elé eredeti javaslatát, ám bukás nagysága miatt ez nem valószínű.
  • A kormány néhány héten belül újabb javaslatot terjeszthet a törvényhozás elé, amelyet parlamenti képviselők részvételével készít elő, majd egyeztet az EU-val. May ezt tervezi arra az esetre, ha kormánya hatalmon maradna a bizalmi szavazás nyomán. Jövő hétfőre ígér új javaslatot.
  • Ha a kormány elleni bizalmatlansági indítvány többséget kap, akkor jó eséllyel előrehozott választások lesznek az országban. Ugyanakkor ha a kormány 14 napon belül túlél egy további bizalmi szavazást, akkor hatalmon maradhat. További lehetőség, hogy a jelenlegi parlamenti többség új kormányfőt választ. A mindehhez szükséges idő miatt márciusról elhalaszthatják körülbelül fél évvel a brit kilépés dátumát.
  • A kormány vagy a parlament népszavazást kezdeményezhet arról, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e az EU-ból a kormány és az Európai Unió válási megállapodásának megfelelő feltételekkel vagy uniós tagállam maradjon. Ez esetben is el kellene halasztani a kilépést.
  • A kormány visszavonhatja kilépési kérelmét az EU-ból.