A YouGov közvélemény-kutatásában a megkérdezettek 42 százaléka tartana szükségesnek népszavazást a tagság 2019. március 29-én várható megszűnésének feltételrendszeréről, 40 százalék szerint nincs szükség második referendumra - írta az MTI.

Jelentős különbség mutatkozik egy újabb népszavazással kapcsolatban a kilépés, illetve a bennmaradás támogatói között: azok közül, akik az uniós tagság megszűnésére voksoltak a 2016-os népszavazáson, mindössze 19 százalék, a tagság fenntartása mellett szavazók táborából viszont 66 százalék tart szükségesnek újabb referendumot.

A pártpreferenciák szerinti megoszlásban is jelentős eltérések mutatkoznak: az ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt szavazóinak 85 százaléka tartana szükségesnek egy második népszavazást, a szintén ellenzéki Liberális Demokraták támogatóinak 67 százaléka, a kormányon lévő Konzervatív Párt hívei közül viszont csak 21 százalék.

A felmérés a The Times megbízásából készült. A napilap szerint a második népszavazás támogatottsága folyamatosan nő, a kormány által július elején elfogadott és az EU-val való jövőbeni kapcsolattartásról szóló javaslatcsomag ismertetése előtt még csak 37 százalék, múlt héten azonban már 40 százalék volt. Az úgynevezett fehér könyv jóval szorosabb kapcsolattartást indítványoz az EU-val - többek között szabadkereskedelmi térség létrehozását szorgalmazza az áruk kétoldalú kereskedelmében -, mint amit a keményvonalas brexittábor elfogadhatónak tart.

Két évvel tartott népszavazás után nem tapasztalható érdemi változás az emberek véleményében az európai uniós tagságról. Ha most tartanák a referendumot, 45 százalék voksolna a bennmaradásra, 42 százalék a kilépésre, kilenc százalék nem tudja, hogyan döntene, négy százalék pedig nem menne el szavazni. A 2016 júniusi referendum előtti három hónapban végzett közvélemény-kutatások túlnyomó többsége hasonló megoszlást mutatott, a végeredmény azonban a kilépéspártiak szűk, 51,9 százalékos többségét hozta a bennmaradásra voksolók 48,1 százalékával szemben.

A friss felmérés szerint elolvadt a Munkáspárt előnye a konzervatívokkal szemben, és mindkét tömörülés 38 százalékon áll. A Liberális Demokratákat a szavazók 10 százaléka támogatja.

Lesújtó a lakosság véleménye Theresa May kormányfő brexittel kapcsolatos munkájáról: a legfrissebb adatok szerint 75 százalék véli úgy, hogy nem megfelelő irányban folynak a tárgyalások a kilépésről, és csak 14 százalék elégedett vele.

A YouGov 1653 ember megkérdezésével, szerdán és csütörtökön készítette a felmérést.

A fotó forrása: Ben Stansall/AFP