A Downing Street szóvivőjének tájékoztatása szerint David Frost brit főtárgyaló és Michel Barnier, az Európai Bizottság tárgyalóküldöttségének vezetője szerdán beszélt egymással és megállapodott arról, hogy a tárgyalások a hét második felében Londonban folytatódnak - írja az MTI.

A londoni miniszterelnöki hivatal beszámolója szerint e fejlemény előzményeként Barnier az Európai Parlamentben elhangzott szerdai nyilatkozatában elismerte, hogy a megállapodás érdekében mindkét félnek lépéseket kell tennie.

A múlt heti EU-csúcsértekezleten olyan állásfoglalás született, hogy Londonnak kell megtennie a megállapodáshoz szükséges további lépéseket.

A Downing Street erre reagálva a hétvégén még azt közölte, hogy a brit kormány értelmezése szerint ezzel az állásfoglalással az EU gyakorlatilag véget vetett a tárgyalásoknak, és nincs értelme a megbeszélések e hétre tervezett folytatásnak, ha az unió nem változtat ezen az álláspontján.

Michel Barnier az eredeti tervek szerint hétfőn látogatott volna Londonba, ám ez az uniós csúcson elfogadott zárónyilatkozat nyomán hirtelen fellángolt feszültég miatt elmaradt.

Barnier azonban az Európai Parlament szerdai ülésén felszólalva kijelentette: a megállapodás a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről karnyújtásnyira van, ha mindkét fél készen áll a konstruktív munkára a kompromisszumkészség jegyében.

A Downing Street szóvivője már a tárgyalások folytatásának hivatalos bejelentése előtt, újságíróknak tartott háttértájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy Barnier "jelentős horderejű" nyilatkozatot tett "a jelenlegi nehézségeket okozó problémákról", és London gondosan tanulmányozza az uniós főtárgyaló szavait.

A tárgyalások folytatását bejelentő szerda esti tájékoztatásában a londoni miniszterelnöki hivatal közölte: David Frost és Michel Barnier szerdai megbeszélése nyomán a brit kormány kész fogadni az EU tárgyalóküldöttségét Londonban ezen a héten, miután immár mindkét fél egyértelműen kinyilvánította, hogy "egy megállapodás eléréséhez ketten kellenek".

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta ugyanakkor: továbbra is teljes mértékben elképzelhető, hogy a tárgyalások nem járnak sikerrel, és ebben az esetben az Egyesült Királyság a jelenlegi átmeneti időszak végén ausztráliai típusú viszonyrendszer keretében folytatja kereskedelmét az Európai Unióval.

A brit kormány által a lehetőségek között eddig is rendszeresen emlegetett ausztráliai típusú kereskedelmi feltételrendszer valójában azt jelentené, hogy az Egyesült Királyság és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kereskedelmi forgalomban.

Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú kapcsolatrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről.

A tárgyalássorozat eddigi kilenc fordulóján azonban nem sikerült érdemi eredményre jutni.

A Downing Street szerda esti ismertetése szerint a két tárgyalásvezető több pontból álló dokumentumban foglalta össze a további tárgyalások szervezőelveit.

Ezek közé tartozik, hogy minden nap lesznek tárgyalások, beleértve a hétvégéket is, hacsak a küldöttségek máshogy nem döntenek.

Az első, londoni szakasz csütörtöktől vasárnapig tart, utána vagy videókapcsolaton, vagy Londonban és Brüsszelben felváltva, a küldöttségek személyes jelenlétében, vagy a két tárgyalási módszert vegyesen alkalmazva folytatódnak a megbeszélések, a két fél megállapodása szerint.

A tárgyalásokra mindkét fél jogi szövegtervezeteket terjeszt elő, és ezekről addig folynak az egyeztetések, amíg nem sikerül közös álláspontra jutni.