Az Egyesült Királyság január 31-én kilépett az Európai Unióból. Távozásának napján 11 hónapos, vagyis december 31-ig tartó átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. Ez rendezné, hogy pontosan milyen feltételekkel működik együtt a továbbiakban a két fél, mekkorák lesznek a vámok, milyen szabályozás vonatkozna a szolgáltatások áramlására a britek és az EU között.

A szabadkereskedelmi megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályrendszere alapján folytatódna, ez viszont vámok megjelenésével járna a jelenleg akadálytalan kétoldalú kereskedelmi forgalomban. Ha lesz megállapodás, azt az Európai Parlamentnek és a brit törvényhozásnak is ratifikálnia kellene még az év vége előtt, hogy az egyezmény az átmeneti időszak végének pillanatában, január 1-én életbe léphessen.

Az egyik leginkább vitatott kérdés a halászat, amelyben nem jutnak dűlőre a felek: brit értelmezés szerint ugyanis az EU korlátlan halászati hozzáférést kíván a brit területi vizekhez annak fejében, hogy a brit halászati szektor az átmeneti időszak után is hozzáférhessen az unió egységes belső piacához. A másik gond, hogy a nemzetközi kereskedelem számára katasztrofális lenne, ha a britek szabadkereskedelmi megállapodás nélkül zuhannak ki a szövetségből - emlékeztet az Euronews, amely felhívja a figyelmeket, hogy papíron vasárnapig kellene erről megállapodni.

Boris Johnson brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is úgy gondolja, hogy kevés az esély a megállapodás megszületésére. Abban mindkét politikus egyetért, hogy vasárnap döntést kell hozni, az egyezkedésre átmeneti periódus ugyanis december 31-én lejár. A brit kormányfő azzal is megpróbálkozott, hogy kihagyja a folyamatból az Európai Bizottságot, és közvetlenül Emmanuel Macron francia elnökkel és Angela Merkel német kancellárral tárgyaljon a vitás ügyekről. Uniós partnerei azonban ebbe nem egyeztek bele.