Michel Barnier uniós brexitügyi főtárgyaló azzal froclizta Boris Johnson brit miniszterelnököt, hogy fél éven belül három végső határidőt jelölt meg a brit-EU kereskedelmi tárgyalások lezárása, és a második éppen a következő napokban fog megdőlni - írja a Guardian. Barnier az EU-tagállamok Európai-ügyi minisztereit tájékoztatta, erről szivárgott ki mondandójának egy része.

Johnson először a nyár végét jelölte meg a leges legutolsó időpontként, majd október középét, míg az utóbbi hetekben arról beszélt, hogy bízik benne, hogy időben le tudják zárni az egyeztetéseket.

Barnier úgy véli, nehéz lesz közös nevezőre jutni, de még mindig van esély a megállapodásra, amire még mindig van idő. Az EU-s főtárgyaló egyébként kezdettől fogva október végét jelölte meg határidőnek, ami lehetővé teszi, hogy az EU-tagállamok parlamentjei és az Európai Parlament jóváhagyja a kialkudott egyezséget.

Lássuk, mi a fontos

London egyébként azt szerette volna, hogy mostanra eljussanak a tárgyalások finiséhez, az utolsó száz méterhez, amikor már jól látszik a cél. Ahogy azonban Barnier beszámolt róla a három kritikus ügyben, a brit és az EU szabályozás összhangjának, ezen belül az állami támogatások egyeztetésének kérdésében, a halászati jogok terén és a megállapodás ellenőrzésének rendjében még nem sikerült dűlőre jutniuk. Érzése szerint a partner a halászati egyezség ázsióját próbálja felverni, hogy ezért cserébe más területeken minél nagyobb engedményeket érjen el.

Hogy jelezze a dolgok súlyát, Barnier megjegyezte, hogy London azt szeretné, ha az Egyesült Királyság gyakorlatilag az EU egységes energiapiacának része maradna. Ennek a piacnak az értéke ötszöröse a halászaténak, következésképpen az EU-tagállamok bölcsen tennék, ha a halászat ügyét hosszú távú kérdésként kezelnék, amiről nem kell most azonnal végső megállapodást kötniük.

Eközben egy neve elhallgatását kérő brit kormányzati forrás arról beszélt, hogy ha az EU régi módszeréhez híven az utolsó pillanatra próbálja halasztani az egyezség megkötését, akkor jó ha tudja, hogy az Egyesült Királyság nem fog engedni álláspontjából pusztán azért, mert tárgyaló feleket szorítani fogja az idő.